Današnja akcije SIPE se nastavlja u Republici Srpskoj

Današnja akcija protiv organizovanog kriminala, koju predvodi Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA), proširuje se na područje Republike Srpske, kako saznaje Klix.ba od zvaničnika i policijskih službenika u tom entitetu.

Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Srednjebosanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona i SIPA provode policijsku akciju “Black Tie 2” na području Sarajeva, Zenice i Mostara od jutros.

Međutim, MUP Republike Srpske će se također uključiti u akciju jer se istraga proširuje na osobe iz tog entiteta.

Ranije danas, kuća i poslovni objekt biznismena Gordana Memije su pretreseni, a sam Memija je priveden, kao i šef Specijalne policijske jedinice FUP-a, Mustafa Selmanović. Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeno je još nekoliko pripadnika policije.

Policija nije objavila identitete privedenih niti lokacije pretresa, ali je naglasila da među njima ima visokih dužnosnika policijskih agencija i institucija za provođenje zakona.

Ove aktivnosti se sprovode po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, zbog sumnje da su počinjena krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa pranjem novca, neovlaštenim prometom opojnim drogama, primanjem dara i drugih oblika koristi, kao i zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja, kako je propisano Krivičnim zakonom BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79