Davor Dragičević zbog klevete Dodiku mora isplatiti 1.500 KM

Osnovni sud u Banjoj Luci donio je presudu kojom se djelimično usvaja tužba Milorada Dodika za klevetu protiv Davora Dragičevića i Milana Ćulibrka, urednika beogradskog nedjeljnika NIN.

Davor, otac ubijenog Davida Dragičevića, najavio je žalbu na ovu presudu.

U obrazloženju presude Osnovnog suda u Banjaluci, u koju je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid, navodi se da je sporno izražavanje Davora Dragičevića, u intervjuu koji je 2019. godine dao beogradskom NIN-u, “prešlo granicu iznošenja njegovog mišljenja u vezi okolnosti ubistva njegovog sina formiranog na osnovu raspoloživih podataka u toku istrage i u svjetlu njegovog nezadovoljstva radom nadležnih organa”.

Milorad Dodik je Dragičevića i Ćulibrka tužio zbog teksta “U Davidovo ubistvo umiješani policija i Dodik”. Dodik je tužbom zahtijevao nadoknadu nematerijalne štete od 50.000 maraka. Sud nije u potpunosti prihvatio zahtjev tužbe pa je presudio da su Dragičević i Ćulibrk solidarno dužni da Dodiku isplate 1.500 maraka, te troškove suđenja.

Dragičević je za BIRN BiH rekao da ovakvu presudu ne prihvata i da je “jasno da Sud nije smio da u potpunosti odbaci Dodikovu tužbu pa je donio ovakvo djelimično rješenje”.

Najavio žalbu na ovu presudu.

Dragičevićev advokat Dragan Tolimir kazao je da je čudno da je Sud troškove postupka dodijelio optuženima iako je tužilac, Dodik, uspio da “dobije samo 25 posto onoga što je tražio presudom”. On je potvrdio da će u ime Dragičevića izjaviti žalbu na presudu.

Advokat Goran Bubić, koji zastupa Dodika, rekao je za BIRN BiH da će se žaliti na presudu Osnovnog suda. “Ja ću predložiti žalbu, ali moram vidjeti sa strankom. Nemam još izjašnjenje stranke”, kazao je on.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79