Davor Rančić (46) je muškarac koji je osumnjičen za spolni odnošaj s djevojčicom (14) iz Konjica

Davor Rančić (46) je muškarac koji je osumnjičen za spolni odnošaj s djevojčicom (14) iz Konjica


Općinski sud u Mostaru je, na prijedlog Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, odredio pritvor Davoru Rančiću (rođen 1978. godine) iz Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio produženo krivično djelo spolnog odnosa s nemoćnom osobom.

Pritvor mu je određen u trajanju do 30 dana.

Radi se o slučaju prijavljenog nestanka djevojčice u Konjicu, koja je pronađena u Mostaru.

“Pritvor je osumnjičenom određen iz razloga jer naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, te jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo, a za to krivično djelo može se izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna”, naveli su iz Tužilaštva HNK.

Istakli su da se osumnjičenom Rančiću stavlja na teret da je 3. septembra u Mostaru počinio produženo krivično djelo “spolni odnos s nemoćnom osobom”, na štetu maloljetne osobe, pa iz tog razloga nisu u mogućnosti navesti više detalja o slučaju.

“Počinitelj ovog krivičnog djela je otkriven vrlo uspješnom i koordiniranom akcijom jedinica MUP-a HNK i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA). Tužilaštvo HNK Mostar i Sektor kriminalističke policije MUP-a HNK nastavljaju s poduzimanjem i drugih istražnih radnji u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo krivično djelo”, navedeno je u saopćenju Tužilaštva HNK.

O ovom slučaju se dan kasnije oglasio MUP HNK.

MUP HNK iznio stravične detalje: Ko teroriše i napada djecu po Mostaru i ko je oteo djevojčicu u Konjicu?

“U policijsku stanicu Konjic obratila se jedna gospođa, nastanjena u Čelebićima, prijavivši da je njena unuka sat vremena prije te prijave otišla do trgovine i da joj se ne javlja na mobitel. Službenici su pokušali locirati djevojčicu, vršene su provjere na terenu, a onda je policija zaprimila novu informaciju gdje je jedna od uposlenica rekla kako je vidjela da djevojčica, koja je inače 2010. godište, ulazi u vozilo Ford Focus, karavan sive boje. Po izjavi njene bake, djevojčica je registrirana kao duševni bolesnik i ima određeni stepen invaliditeta”, kazao je na press konferenciji načelnik Sektora kriminalističke policije Mirza Rožajac.

Policija je zatim krenula u potragu.

“Uspjeli su identificirati vozilo, registarske oznake i osobu koju je upravljala tim vozilom. Od kolega iz Konjica smo tada dobili dojavu kako su se uputili u pravcu Mostara. U tom momentu, sektor Krim-policije je ostvario kontakt i saradnju s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH. Podignuto je kompletno ljudstvo koje je sektor Kriminalističke policije imao na raspolaganju, pretražen je grad i okolica, a negdje oko 19.30 sati vozilo je locirano u naselju Avenija, a nakon toga uspješno je i lociran stan.

Po ulasku u stan, osumnjičenik inicijala R. D. (1978.), rođen u Zenici, a nastanjen u Sarajevu, je uhapšen. Razlog za to je što je na samom licu mjesta u toku obrade priznao izvršenje krivičnog djela kojeg mi u ovoj fazi tretiramo kao “Spolni odnos s nemoćnom osobom”. Nadležni kantonalni tužitelj je upoznat sa slučajem i nadam se da će ovaj predmet dobiti zatvorski epilog u narednim satima i danima”, izjavio je Rožajac.

Rožajac je medijima potvrdio informaciju kako su osumnjičenik i djevojčica ostvarili kontakt preko društvenih mreža i da su bili u kontaktu određeni vremenski period.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija