MUP HNK iznio stravične detalje: Ko teroriše i napada djecu po Mostaru i ko je oteo djevojčicu u Konjicu?

MUP HNK iznio stravične detalje: Ko teroriše i napada djecu po Mostaru i ko je oteo djevojčicu u Konjicu?


Sinoć su u Potocima kod Mostara muškarci s palicama napali grupu maloljetnika, dok su samo tri dana ranije dva dječaka bila žrtve sličnog napada.Istovremeno, nestanak djevojčice iz Konjica prijavljen je policiji, ali je ona pronađena u Mostaru zahvaljujući brzoj intervenciji policije i OSA-e, a jedna osoba je uhapšena.

MUP HNK je u svjetlu ovih događaja organizovao konferenciju za medije gdje su izneseni detalji ovih krivičnih djela, uključujući i incident iz Bijelog Polja gdje su uključene strane pripadale istom narodu.

O pronalasku djevojčice iz Konjica govorio je načelnik Sektora kriminalističke policije MUP-a HNK, Mirza Rožajac. Rekao je kako je djevojčicu, koja pati od duševne bolesti i ima određeni stepen invaliditeta, vidjela radnica u prodavnici kako ulazi u Ford Focus, nakon čega su policajci uspjeli locirati vozilo i uhapsiti vozača u Mostaru uz pomoć OSA-e.

“Policijski službenici su izašli i pokušali je locirati. Nena je dala sve podatke. Oko dva sata policijski službenici su zaprimili informaciju od radnice u prodavnici da je vidjela djevojčicu kako ulazi u Ford Focus. Prema izjavi njene nene radi se o djevojčici koja je duševni bolesnik i ima određeni stepen invaliditeta. S ovim informacijama policijska uprava Konjic je samostalno krenula u pronalazak djevojčice, vozača i vozila. U 16:30 Kriminalistička policija Konjica obavijestila je Krim policiju u Mostaru i zahvaljujući kolegama iz Konjica uspjeli identifikovati vozlo i osobu koja je upravljala vozilom. Krenuli su u pravcu Mostara. Sektor Krim policije je ostvario i saradnju sa OSA-om”, izjavio je.

Zeničanin R.D. (1978), trenutno nastanjen u Sarajevu, uhapšen je zbog spolnog odnosa s nemoćnom osobom, priznavši krivično djelo. Krim sektor je bio angažovan u potrazi i oko 19:30 sati pronašli su prazno vozilo, a nakon toga i stan gdje su bile tražene osobe.

“Po ulasku zatekli smo muškarca R.D. (1978) iz Zenice nastanjen u Sarajevu i on je uhapšen jer je na licu mjesta priznao izvršenje krivičnog djela koji u ovoj fazi tretiramo kao Spolni odnošaj sa nemoćnom osobom”, naveo je Rožajac.

Načelnik Odjela krim policije PU Mostar, Dario Prusina, opisao je napad na maloljetnike u Mostaru 1. septembra, kada je iz vozila izašlo pet osoba koje su ih fizički napale. Nakon identifikacije, pronađen je vlasnik vozila A.J. (2001) iz Sarajeva, koji je priznao djelo ali nije otkrio identitet ostalih napadača.

“Policijski službenici su odmah po prijavi krenuli u identifikaciju vozila i počinioca. Pronašli smo vozilo i vlasnika A.J. (2001) rođen u Sarajevu, a nastanjen u Mostaru i on je u službenim prostorijama priznao djelo. Nije htio otkriti identitet ostale četiri osobe tako da za njima još tragamo. Njemu je određen pritvor, a policija radi na rasvjetljavanju”, naveo je Prusina.

Novi napad dogodio se sinoć u Potocima, gdje je pet osoba iz Golfa 2 napalo tri maloljetnika. Policija je nakon potjere pronašla vozilo i uhapsila napadače koji su imali teleskopske palice i potkape za maskiranje. Napadnute su djeca rođena 2006. i 2011. godine, koje su se uspjele zaključati u obližnjoj kući, izbjegavši teže posljedice.

“Policijska patrola je susrela to vozilo na cesti. Uključili su svjetlosnu i zvučnu signalizaciju i krenule u potjeru za njima. Bježali su vozilom i  nakon kilometar i po izgubili su kontrolu nad vozilom te udarili u zid kuće. Radi se o pet osoba, četiri punoljetne i jedna maloljetna. Priznali su počinjene krivičnog djela i pronađene su dvije teleskopske palice i potpkapa za maskiranje. Napad se desio na djecu koja su bila 2006. i 2011. godište. Oni su krenuli prema njima, ali djeca su imala sreću da je blizu bila kuća koja je bila otvorena, ušli su i zaključali se. Da nisu, mislim da bi posljedice bile daleko teže”, istakao je Prusina.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija