Delegacije EU u BiH: Novac za izbore će biti osiguran, makar preko Bonskih ovlasti

 

Nakon što su se pojavile informacije da je namjeru visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da donese odluku kojom bi se naredilo izdvajanje sredstava za Opće izbore u BiH blokirao Johan Satler (Johann Sattler), šef delegacije EU u BiH, oglasili su se iz Delegacije EU.

Kako ističu u izjavi za portal “Avaza”, ministri HDZ-a BiH koji blokiraju odluke o finansiranju predstojećih izbora iskazuju nepoštovanje prema demokratiji.

– Nema sumnje da će biti osigurana finansijska sredstva za izbore. Ako bude potrebno, i kao krajnja mjera, preko Bonskih ovlaštenja. U praksi, ostalo je malo vremena. Institucionalno rješenje bi bila najbolja opcija, jer bi to značilo lokalno vlasništvo. EU blisko sarađuje sa svojim međunarodnim partnerima, uključujući OHR, na pronalaženju rješenja koje bi u potpunosti osiguralo finansijska sredstva za predstojeće izbore – rekli su iz Delegacije EU.

Podsjećamo, špekuliralo se da je šef Delegacije EU u BiH spriječio visokog predstavnika Šmira da iskoristi Bonske ovlasti kako bi osigurao novac za izbore.

Kako se pisalo, Satler je navodno kao razlog naveo kako bi to dodatno iziritiralo lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79