Demant studenata medicine: Hakeri i prepisivači nismo, ispit smo naučili i položili!

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli desila se nesvakidašnja situacija.

Naime, profesor je poništio ispit zbog, kako navodi, opravdane sumnje u regularnost ispita.

Profesor Imamović se u nastavku dana obratio medijima, te poručio kako je njegov kompjuter hakovan, te da su studenti imali test i iz tog razloga uradili ispit na najbolji mogući način. On je naveo da je nemoguće da su svi dobro naučili predmet.

Povodom ovog medijskog istupa profesora Imamovića, redakciji portala Crna Hronika stigao je demant studenata šeste godine Medicinskog fakulteta u Tuzli, kojeg vam u nastavku prenosimo u cjelosti.

 – Dana 04.02.2021. godine, studenti 6. (šeste) godine Medicinskog fakulteta u Tuzli održali su sastanak sa profesorom Semirom Imamovićem, na koji je bio pozvan menadžment fakulteta, povodom profesorove odluke o poništavanju ispita iz predmeta “Anesteziologija, reanimatologija i intenzivno liječenje” rađenog 01.02.2021. godine.

Menadžment fakulteta se oglušio na poziv, te su sastanku prisustvovali predstavnici studenata 6. godine, od kojih je na samom početku sastanka profesor zahtijevao mobilne uređaje na uvid, kako bi se uvjerio da se razgovor ne snima.

Ispit je održan u tri termina u skladu sa epidemiološkim mjerama, kojeg su nadgledali asistenti izabrani od strane profesora, te nijedan student u toku ispita nije bio odstranjen zbog sumnje na prepisivanje. Profesor je nekoliko puta tokom predavanja naglasio da su prezentacije sa platforme fakulteta jedina literatura za spremanje ispita. Naglašavamo da su pitanja formulisana iz preporučene literature, te je test činilo 16 pitanja na zaokruži, sa tri ponuđena odgovora, od kojih je jedan bio tačan.

Profesor poništio ispit jer su skoro svi studenti imali maksimalan broj bodova

Nakon iscrpnog razgovora, nismo prepoznali niti jedan argument koji govori u prilog da je ispit imao kvalifikaciju neregularnog ispita. Ponuđene opcije su bile ili da uložimo žalbu Senatu o poništenju odluke, što bi se moglo odužiti mjesecima i uticati na odvijanje Kliničkog staža ili da ovaj ispit prihvatimo kao položen praktični dio, a na završni pismeni ispit izađemo ponovo.

Profesor je do kraja dana trebao pismeno, putem maila obavijestiti studente o prijedlozima za rješenje ovog problema nakon čega bi se donijela finalna odluka. Umjesto toga, navedeni profesor je u medijskom istupu za dnevni list Avaz iznio niz insinuacija i optužbi usmjerenih prema kompletnoj generaciji. Profesor Imamović je između ostalog optužio studente 6. godine Medicinskog fakulteta da su hakeri, te indirektno iznio sumnju da su izvršili teško krivično djelo krađe testa sa njegovog laptopa ,,Moderne tehnologije, hakiranje kompjutera, pošto sam ispit spremao na svom računaru na poslu…”.

Ukoliko postoje sumnje u hakerski napad, pozivamo profesora da podnese krivičnu prijavu protiv lica na koje sumnja da su otuđili test, te preda svoj računar na vještačenje nadležnim organima. Također pozivamo dekanat Medicinskog fakulteta, rektorat Univerziteta u Tuzli i nadležne organe da istraže navedeni slučaj jer smatramo da je van etičkog kodeksa da sa odgovornim profesorom vodimo ,,medijski rat”, što samo narušava ugled studenata i njihovih porodica, te fakulteta i kompletnog univerziteta. Nedopustivo je da se 157 studenata kojima je ostalo još svega nekoliko ispita do kraja fakulteta medijski linčuju, te etiketiraju kao nesposobni, lijeni, kradljivci.

Pozivamo profesora da javno objavi test koji su studenti imali priliku raditi i da nezavisno tijelo izvrši procjenu istog, te da odgovor da li su studenti, koji će za par mjeseci biti promovisani u zvanje doktora medicine, mogli naučiti gradivo za ovaj test i dobiti ocjenu 10 (A).

Studenti se nisu žalili kada je prolaznost na određenim predmetima bila manja od 2%, te dizali medijsku buku o takvim slučajevima, pa ne smatramo da je u ovom slučaju učinjena bilo kakva moralna greška koja nam se stavlja na teret.

Ukoliko se bez argumenata poništi validan ispit iz navedenog predmeta, primorani smo da ponovo svoja prava tražimo protestima na ulicama 02.03.2021. godine!


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79