Detalji optužnice za korupciju u USK: Policajac za pet dana 70 puta uzeo mito od prevoznika

Četvorici uposlenika Policijske stranice Bosanski Petrovac, o kojima smo ranije izvještavali da su rutinski uzimali mito, namještali sistem za saobraćajne prekršaje i propuštali kamione sa bespravnom sječom šumskog bogatstva, sudiće se pred Općinskim sudom u Bihaću.

POMOĆ SIPA

Postupajući tužilac u ovom predmetu Adnan Tulić, inače zamjenik glavne kantonalne tužiteljice, sazvao je jučer u Bihaću pres-konferenciju povodom potvrđivanja optužnice.

– Sud je 9. maja u cijelosti potvrdio optužnicu ovog tužilaštva i to protiv dva komandira Uprave policije USK-a Nermina Mahmutspahića i Šemsudina Dedića, te protiv dva policijska službenika Elvedina Džiguma i Slavka Šobota, saopćio je Tulić.

Optuženima se stavlja na teret da su od 2019. godine do oktobra 2020. na području Bosanskog Petrovca počinili veliki broj koruptivnih djela i to prvenstveno policijski službenik Elvedin Džigum, za kojeg je ovo tužilaštvo, provođenjem posebnih istražnih radnji zajedno sa pripadnicima SIPA u vrijeme postojanja osnovane sumnje, dokumentovalo čak 70 slučajeva primopredaje mita ili dara. Desilo se to u svega pet dana praćenja, dok bi cjelokupan opus uzimanja mita morao biti ogroman.

Svi oni koji su policajcima davali novac bit će pozvani kao svjedoci Tužilaštva da pred sudom daju izjavu o okolnostima davanja mita

– Radi se o krivičnim djelima primanja dara i zloupotrebe položaja, a sama optužnica sadrži 90 tačaka u konstrukciji sa pet produženih krivičnih djela. Suština je u tome da je provođenjem istrage utvrđeno da se u Bosanskom Petrovcu od vozača kamiona sa šumskom oblovinom, takozvanih šticara, konstantno i kontinuirano uzimao novac, kako im se ne bi pisali prekršajni nalozi. U drugim slučajevima je utvrđeno takozvano sređivanje kazni, precizirao je tužilac Adnan Tulić.

Podsjećamo, Kantonalni sud u Bihaću je prvostepenom odlukom na kazne zatvora zbog krivičnog djela primanja dara i drugih oblika koristi osudio nekadašnjeg direktora Unsko-sanskih šuma Dževada Muslimovića na tri i po godine, ali i druge šefove u preduzeću. Fadil Šehić i Enes Karić su osuđeni na dvije, Rasim Mehmedović na godinu i dva mjeseca, Fahir Sirćo na godinu i mjesec, te Sabahudin Solaković na kaznu zatvora od deset mjeseci.

Nakon žalbi, Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je ovu presudu, te kompletan predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje. Tokom suđenja, vlasnici privatnih firmi za eksploatisanje šume svjedočili su da su davali mito, a iste osobe pojavljuju se kao davaoci mita osumnjičenim policajcima u ovom predmetu.

– Ovo je jedna od najvećih optužnica visoke korupcije u praksi ovog tužilaštva. Uz ovaj predmet, podigli smo veliki broj optužnica protiv svih vozača kamiona i motornih vozila koji su policijskom službeniku davali novac. U 99 posto slučajeva oni su priznali krivnju i zaključili smo sporazum te je najveći broj ili pravosnažno osuđen te će u daljem krivičnom postupku biti predloženi kao svjedoci u predmetu protiv ovih optuženih policijskih službenika, naglasio je Tulić.

SNIMCI NE LAŽU

Na pitanje kako su sakupili dokaze, tužilac Tulić je priznao da su imali pomoć lica koja su imala motiv da se stane ukraj korupciji u policiji.

– Koristili smo informatore, lica koja su tajno, a po nalogu ovlaštenog suda i koristeći našu tehničku opremu, snimala ta krivična djela u momentu dok su se ona dešavala, kazao je Tulić ne imenujući suradnike.

U ranijim izvještajima pisali smo o slučaju Milice Latinović, koja se borila protiv korupcije u svojoj policijskoj stanici, upravo u Petrovcu, zbog čega je i sama predmet disciplinskog postupka, piše Oslobođenje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79