Detalji tragedije u beogradskoj školi: Od 57 ispaljenih metaka 34 su pogodili žrtve

Kosta K. (13), dečak koji je u srijedu ujutru, 3. maja, ubio osam školskih drugova i čuvara Dragana Vlahovića u OŠ “Vladislav Ribnikar”, prema jezivim podacima, od 57 metaka koje je ispalio, žrtve je pogodilo čak 34, dok za sada nije poznato koliko je hitaca pogodilo povrijeđene!

Prema saznanjima medija u susjednoj zemlji, ali i kako se vidi na snimcima nadzornih kamera, kobnog dana je Kosta ušao beogradsku školu s rancem na grudima koji je bio otvoren.

Tada je sreo čuvara Dragana Vlahovića s kojim je razgovarao, a nakon kratkog razgovora, izvadio je pištolj i ispalio hitac.

“Udaljenost na kojoj je čuvar Dragan Vlahović stajao u odnosu na Kostu je oko decet metara”, kaže izvor upoznat sa slučajem.

Kako se doznaje, čuvara Vlahovića je jedan metak pogodio u grudi zbog čega je pao na zemlju. Kecmanović se tu nije zaustavio već je, prema istom izvoru, pogodio dvije dežurne učenice i treću koja se našla na hodniku škole.

“Kada je ubio treću djevojčicu, Kosta K. je izvadio okvir pištolja i bacio ga. Iz ranca je izvukao novi okvir i ušao u učionicu gde je pucao po svima”, kaže izvor.

Prema ovim informacijama, način na koji je Kosta izvršio zločin i sposobnost da precizno puca sa samo 13 godina pokazuje da velika odgovornost leži u tome što je njegov otac Vladimir, od dječakove 12. godine Kostu vodio u streljanu, te zajedno sa njim trenirao takozvani “Airsoft”, odnosno vojno-taktičke simulacije.

Dječakov otac Vladimir Kecmanović inače poznati beogradski ljekar, na svom Facebook profilu, rado se hvalio svojim prijateljima jer je objavljivao fotografije sa treninga “airsofta”. Kako je moguće videti na njegovom Facebook profilu, on prati nekoliko stranica koje su posveđene ovoj vojno-taktičnoj simulaciji.

Na fotografijama na kojima je označen, a objavljene su na Facebooku, vidi se otac u punoj ratnoj opremi – lažnim vojničkim uniformama, ali i različitim replikama oružja u rukama. On je u jednom trenutku, prema informacijama koje posedujemo, odlučio i da sina uključi u ovaj hobi, međutim, umjesto zajedno provedenog vremena, sina je obučio da rukuje oružjem i time mu pomogao da precizno ubije devetoro ljudi.
Detaljno iznosio odbranu

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu je danas u toku dana saslušan Vladimir Kecmanović (48) koji se sumnjiči da je u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvježbao gađanje meta i vatrenog oružja, uprkos činjenici da dijete ima samo 13 godina i da takva obuka i aktivnost ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Takođe, Vladimir Kecmanović je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi člana 32 stav 1 Zakona o oružju i municiji i suprotno članu 2 stav 1 Pravilnika o prostorno-tehničkim uslovima za bezbjedno smještanje oružja i municije, jer nije obezbijedio uslove za bezbjedan smještaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posjed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usljed ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin Kosta Kecmanović uspeo da dođe u posjed pištolja za koje osumnjičeni Vladimir Kecmanović posjeduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno osiguranom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.
Negirao djela koja mu se stavljaju na teret

Dijete je oružje i municiju ponijelo sa sobom u OŠ “Vladimir Ribnikar” u Beogradu, koju inače pohađa, gdje je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbjeđenja i osmoro učenika, a teško ranio šestoro učenika i nastavnicu škole.

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog djela i detaljno je izneo odbranu. Tužilaštvo će predložiti sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor da ne bi uticao na svjedoke, da ne bi ponovio krivično djelo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti. Pritvor je u međuvremenu i određen.

12 godina robije za tatu

Vladimiru se na teret stavlja krivično delo – teška djela protiv opšte sigurnosti zbog čega mu je zaprećena kazna zatvora od 12 godina! Za ovo djelo, kako navodi advokat Nikola Ristović maksimalna kazna je 12 godina robije:

“Ukoliko je nastupila teška tjelesna povreda nekog lica ili imovinska šteta velikih razmjera, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. Međutim, ukoliko je smrt nastupila jednog ili više osoba, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do 12 godina”, kaže Ristović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79