DF kritikuje Trojku za ofanzivu protiv ljudskih prava

DF kritikuje Trojku za ofanzivu protiv ljudskih prava


Demokratska fronta (DF) iznosi kritike protiv političkog saveza Trojke (HDZ, SDA, SNSD), tvrdeći da je njihova ofanziva protiv temeljnih ljudskih prava proizlazi iz strateškog opredjeljenja da odbace građanske političke vrijednosti.

DF navodi da su pokušaji sabotaže implementacije presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Slavena Kovačevića samo nastavak antigrađanske politike Trojke.

“Pokušaji sabotaže implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava po tužbi Slavena Kovačevića samo su nastavak antigrađanske politike koje se Trojka poduzela.

Umjesto da zagovaraju i rade na jačanju ljudskih prava, Trojka borbu za isto nastoji sabotirati. Nikakvi nevješti pokušaji demantovanja ovih tvrdnji ne mogu biti relevantni kada je stvarnost posvjedočila tome da Trojka ne samo da je sklona sabotaži apelacije Slavena Kovačevića, nego se u Tuzlanskom kantonu odlučila usprotiviti izjednačavanju prava Ostalih sa konstitutivnim narodima, što je još jedan u nizu antigrađanskih poteza Trojke koji ujedno suštinski objašnjava političke motive za podrivanje građanske apelacije Kovačevića. Još uvijek čekamo odgovor gospođe [Duške] Jurišić na pitanje da li se srela sa navodnim agenticama i da li im je dala podršku za sabotažu ‘presude Kovačević'”, navodi se danas, 26. decembra, u saopćenju DF-u.

Također, DF kritizira Trojku zbog suprotstavljanja izjednačavanju prava Ostalih s konstitutivnim narodima u Tuzlanskom kantonu.

“Kada se uzmu u obzir raniji neprincipijelni potezi Trojke poput prihvatanja formiranja vlasti na osnovu suspendiranja Ustava na 24 sata, te odobravanja onakvih izmjena izbornog zakona od strane visokog predstavnika koje su išle na štetu građanskog, a u korist etničkog političkog predstavljanja, može se izvući jasan zaključak da je politika Trojke sve drugo samo nije građanska politika.

DF traži odgovore na pitanje o njihovoj podršci sabotaži “presude Kovačević”. DF također ističe da su zastupnici Trojke nesposobni suprotstaviti se nasilju nad ženama i zaključuje pozivom na objašnjenje njihovih postupaka od strane relevantnih društvenih aktera i građana.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija