Konaković: Pritisak visokog predstavnika dobar signal za Izborni zakon

Konaković: Pritisak visokog predstavnika dobar signal za Izborni zakon


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, izjavio je da pritisak visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH predstavlja dobar signal. Gostujući na BHRT-u, Konaković je izrazio nadu da će parlamentarne stranke same postići dogovor o tehničkim izmjenama Izbornog zakona.

Konaković je naglasio podršku svih promjena koje doprinose integritetu izbornog procesa, a iznio je i nadu da će doći do suštinskih izmjena kako bi se implementirale presude međunarodnih sudova. Pritom je izrazio želju da se omogući kandidiranje svima na teritoriji cijele BiH.

Govoreći o mogućem neusvajanju budžeta do kraja godine, Konaković je istaknuo da ima dovoljno vremena za postizanje dogovora i izrazio nadu u usvajanje budžeta.

Također je komentirao izjavu Milorada Dodika o mogućem padu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, ocijenjujući da to nema smisla i izrazivši nadu da do toga neće doći.

Na temu reforme Ustavnog suda BiH, Konaković je izrazio želju za odlaskom stranih sudija kad se stvari stabiliziraju u zemlji. Pritom je naglasio potrebu za resetiranjem pravosudnog sistema u BiH, ocijenivši da je pravosuđe trenutno “rak rana” društva, koje ne funkcionira i ima veze s političkim strankama.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija