DF pružio podršku tužbi Stranke za BiH: S obzirom da Schmidt nije odustao od nametanja aparthejda…

Christian Schmidt se stavio u ulogu aktera koji aktivno potpomaže narušavanje suvereniteta države BiH, navode u saopćenju

Demokratska fronta je iskazala potpunu političku podršku aktivnostima Stranke za Bosnu i Hercegovinu oko podizanja tužbe pred Evropskim sudom pravde a protiv Christiana Schmidta, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz ove stranke.

– Vidljivo je da se visoki predstavnik suprotno svome osnovnom i primarnom zadatku, u potpunosti stavlja na stranu Republike Hrvatske koja putem svojih ekspozitura u Bosni i Hercegovini nastoji preoteti dio suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Umjesto da na takve pokušaje odlučno reaguje, Christian Schmidt se stavio u ulogu aktera koji aktivno potpomaže narušavanje suvereniteta države Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Dodali su kako podržavaju inicijativu Stranke za BiH.

– Obzirom da Schmidt nije odustao od planova o nametanju sistema aparthejda, nego samo prolongira donošenje rješenja, podržavamo inicijativu Stranke za BiH, te smatramo kako je od jednakog značaja i građanska i pravna borba protiv podrivanja suvereniteta Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz DF-a.

Podsjećamo, Stranka za BiH je u ime građana Bosne i Herceogvine podnijela tužbu protiv Republike Hrvatske, Evropske unije i Ureda visokog predstavnika Evropskom sudu pravde. Tim povodom iz stranke su poručili da smo “izloženi pritisku Hrvatske i visokog predstavnika, koji je najavio da će prekršiti Dejtonski mirovni sporazum”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79