Diplomirani inženjer radiologije Ahmed Ohran postao farmer

Diplomirani inženjer radiologije Ahmed Ohran postao farmer


Prije dvije godine, diplomirani inženjer radiologije Ahmed Ohran donio je neočekivanu odluku – postao je farmer. Bez ikakvog prethodnog iskustva u poljoprivredi, Ahmed je pokrenuo farmu salersa u mjestu Bojska, općina Gornji Vakuf, izazivajući čuđenje među svojim prijateljima iz grada.

No, uprkos početnom nevjerici, Ahmed je uspješno proširio svoju farmu, koja sada broji 35 salersa.

Na pitanje što ga je potaklo na ovaj iznenadni preokret, Ahmed ističe djetinjske uspomene kada je kao dijete posjećivao djedovu i neninu farmu gdje su držali nekoliko krava. Ova iskustva iz djetinjstva probudila su njegovu ljubav prema prirodi, te je odlučio krenuti u poljoprivredne vode.

“Dedo i nena su nekada držali pokoju kravu, pa sam ja kao dijete iz grada tu dolazio, bilo mi je to zanimljivo, a također volim prirodu pa sam se odlučio na ovaj potez”, objašnjava Ahmed.

Ahmed je novac prikupljen tokom studentskih dana u inozemstvu uložio u kupovinu 17 grla sa farme u Ključu u januru 2021. godine. Sada, nakon dvije godine, farmu je gotovo udvostručio i planira daljnje proširenje. Osim toga, Ahmed planira uvođenje junica bolje genetike iz Francuske kako bi poboljšao kvalitetu svojih goveda.

Njegova odluka da se bavi poljoprivredom privukla je pažnju zajednice, a prvi oglas za prodaju šest grla izazvao je iznenađujuće veliki interes.

“To su bila naša prva goveda za prodaju. U par dana imao sam 40 poziva. Rasprodali smo”, izjavljuje ponosno Ahmed.

Uprkos nedostatku iskustva, Ahmed je pokazao predanost brizi o svojim govedima.

Farmu vodi sam, a kada nije prisutan, pomaže mu rođak iz sela. Svoje goveda hrani isključivo sijenom, a na pašnjaku ih drži oko sedam mjeseci tokom godine, ovisno o vremenskim uslovima.

Ahmed ima velike planove za budućnost farme. Želi zaokružiti proizvodnju “od pašnjaka do stola”, odnosno uzgajati goveda, pratiti proces telećeg mesa do klaonice te ponuditi kupcima vrhunski proizvod. Njegova posljednja investicija na farmi bila je izgradnja korala američkog sistema za hvatanje goveda, pokazujući tako svoju ozbiljnost u poslovanju.

Uz sve izazove i prepreke koje poljoprivreda nosi, Ahmed Ohran gleda prema budućnosti s odlučnošću i vizijom, ističući kako želi nastaviti širenje farme te unaprijediti proces proizvodnje kako bi ponudio vrhunski proizvod na tržištu mesa.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija