Direktor EP Sanel Buljubašić posjetio Rudnik Mramor: Svi smo slabi na ovakve situacije

Ni nakon više od 50 sati od nesreće nema novih informacija o Asimu Šehanoviću, rudaru iz Srebrenika koji je nestao pod zemljom.

Radovi na spašavanju intenziviraju se s nadom da će kolega biti pronađen živ.

Radnici druge i treće smjene jučer su proveli mnogo sati osiguravajući prostor za nastavak kopanja. Prostor koji su članovi Čete za spašavanje uspjeli osigurati je sada potpuno stabilan, što omogućava daljnji rad na terenu.

“Prema informacijama koje imamo od radnika koji su bili na licu mjesta, imamo sve preduslove da nastavimo kopanje u smjeru gdje se može nalaziti naš kolega,” rekao je Sinan Husić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata rudnika FBiH. Husić je također najavio da će se danas održati zasjedanje Štaba za spašavanje Rudnika „Kreka“, gdje će se donijeti naredne odluke.

Dodatnu podršku daje i prisustvo Federalne rudarske inspekcije koja procjenjuje sigurnost i metode rada u jami. „Nema odustajanja, bez obzira na izazove s kojima se suočavamo,” istaknuo je Husić, pokazujući odlučnost i motivaciju za nastavak akcije.

Senad Sejdić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika „Mramor“, ponovno je istaknuo ograničenja s kojima se suočava rad u jami. „Potrebno je razjasniti da se ove situacije mogu izbjeći širim čelom, što bi humaniziralo uvjete rada,” objasnio je Sejdić, upozoravajući na zastarjele metode koje se još uvijek koriste u ovom rudniku.

Sanel Buljubašić, direktor „Elektroprivrede“, također je posjetio rudnik, ističući važnost rudnika za energetski sektor.

“Ja sam slab na rudare, posebno kada vidite da u Rudniku „Mramor“ 50 % ljudi radi iz Srebrenika i svi se poznajemo. Morate biti slabi na ovakve situacije. Ono što je ljudski je da obiđete ove ljude i damo podršku, da obiđemo porodicu. To je ono što možemo”, rekao je Buljbašić.

Podsjećamo, rudnik još uvijek koristi primitivne metode kopanja koje nisu znatno napredovale u odnosu na one od prije stotinu godina. Diskusije o modernizaciji i nabavci širokog čela ostaju bez konkretnih rezultata, što dodatno komplicira situaciju na terenu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79