Direktor FCUZ-a poslao poruku kako se ponašati u slučaju zemljotresa

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nije dobila zvanične podatke o bilo kakvim štetama u Bosni i Hercegovini nakon serije zemljotresa koji su rano jutros pogodili Albaniju, a potom i BiH, potvrdio je Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a.

“Prije par minuta se dogodio zemljotres i u Bosni i Hercegovini, s epicentrom u blizini Nevesinja. Konkretno ćemo i dalje biti u vezi sa svim našim centrima i s našim službama. Sad za sad, nemamo nikakvih pokazatelja imajući u vidu da je sistem gradnje promijenjen u Bosni i Hercegovini 70-ih godina tako da ovaj intenzitet zemljotresa ne bi trebao nikakve probleme da predstavlja u Bosni i Hercegovini”, rekao je Solak.

Građani Bosne i Hercegovine u strahu: “Šta se ovo dešava”?; “Tresla se cijela zgrada”!; “Evo, još jedan…”!

Rekao je da će svakako vidjeti s kolegama iz Vijeća ministara BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i Vlade FBiH ako bi se organizovala pomoć Albaniji.

“Mi smo tu kao Federalna uprava civilne zaštite osposobljeni i opremljeni da možemo raditi i potrage u ruševinama”, navodi Solak.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite dao je i poruku građanima kako se ponašati u slučaju zemljotresa.

“Ključna stvar je da nema mjesta za paniku. Konkrentno, sinoć od ponoći u Albaniji se desio 21 zemljotres s ovim jutros. Tako da ono što kažemo ima jedan, bit će dva, bit će tri nema tu pravila. Zemljotres je specifična pojava koja se dešava bez najava. Tako da je uvijek bitno poduzimati sve one preventivne radnje bez obzira za koju vrstu nesreće. Ali je ključno ostati priseban, bez panike i takve stvari poduzimati u skladu s preporukama ovlaštenih osoba”, naveo je Solak.

Rano jutros Albaniju je potresla serija zemljotresa od kojih je nekoliko njih bilo između 5 i 6,5 stepeni, dok je onaj registrovan 17 kilometara od Mostara u BiH bio jačine 5,4 stepena po Richteru, prenosi N1.

Šta uraditi u slučaju zemljotresa

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79