Direktora škole prijavili da nelegalno prikuplja novac

Učenici Poljoprivredne i Medicinske škole u Brčkom dužni su na kraju svake školske godine donijeti po tri marke za eventualnu štetu koju naprave tokom boravka u školi. Zbog toga su nezadovoljni roditelji direktora Seada Bečića prijavili prosvjetnoj inspekciji, tvrdeći da se na nelegalan način od učenika uzima novac.

Prijava inspekciji

U izjavi za „Avaz“, direktor Bečić priznaje da učenici plaćaju štetu.

– Sve je u skladu s pravilnicima i zakonom. Tamo piše da učenici disciplinski i materijalno odgovaraju za štetu nanesenu namjerno ili slučajno. Radim sve da zaštitim imovinu škole, a odštetu ne plaćaju samo đaci nego i nastavnici, pa i direktor – kaže Bečić.

On smatra da se na ovakav način učenici uče da čuvaju zajedničku imovinu. Ističe da problem pravi prosvjetna inspekcija, koja ga stalno kažnjava i tuži.

Razni izgovori

Učenici ove škole nisu jedni koji ovih dana plaćaju eventualne štete. Skoro sve srednje škole u Kantonu Sarajevo traže od đaka da plate popravke stolova, vrata, krečenje učionica, kupovinu tabli…

– Škole su primorane da tako nabavljaju sredstva. Kanton ne daje dovoljno novca za popravke ili kupovinu neophodnih sredstava. Često se taj novac prikuplja pod izgovorom da je za obnovu bibliotečnog fonda – rekao nam je Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja KS.

Ekonomsko nasilje

Mirjana Laganin iz mostarskog Udruženja „Naša djeca“ smatra da je nedozvoljeno od đaka tražiti da plaćaju odštetu, pogotovo od osnovaca.

– Prije nekoliko godina prijavili smo dvije škole. Inspekcija je utvrdila da je prekršen zakon. Smatramo da je trenutno na sceni ekonomsko nasilje u školama. Učenicima ne daju knjižice ako ne plate. To je ultimativna naplata – kaže Laganin.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments