Direktoru doma zdravlja Derventa godina zatvora zbog smrti porodilje

Vrhovni sud RS-a pravosnažno je osudio Mirka Šarana, direktora Doma zdravlja Derventa, na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela nesavjesno pružanje ljekarske pomoći , a u vezi sa smrću porodilje Tode Milanković (21) u februaru 2015. godine.

Kako nam je potvrđeno u ovom sudu, odbijena je kao neosnovana žalba okružnog javnog tužioca u Doboju, dok je povodom žalbe branioca optuženog, preinačena presuda Okružnog suda Doboj u pravnoj ocjeni djela i u odluci o krivičnoj sankciji.

– Radnje optuženog Mirka Šarana, opisane u izreci te presude, pravno se kvalifikuju kao krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći iz člana 197. stav 5. u vezi sa stavom 3. Кrivičnog zakonika RS-a, pa se osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. U preostalom dijelu prvostepena presuda ostaje neizmjenjena – istaknuto je iz ovog suda.

U odnosu na presudu dobojskog suda, kazna Šaranu je smanjena za godinu dana, jer ga je ovaj sud, 28. novembra 2019. godine osudio na ukupno dvije godine zatvora.

Šaran se teretio da se, kao ljekar specijalista ginekologije i akušerstva, nije pridržavao pravila zdravstvene struke, usljed čega je došlo do smrti porodilje.

U presudi se ističe da je on 2. februara 2015. godine u Domu zdravlja u Derventi primio porodilju Todu Milanković radi kontrole, a koju je u prethodnom periodu pregledao i kontrolisao tokom njene trudnoće.

– Ginekološki ju je pregledao, da bi je potom zadržao radi porođaja, nakon čega su porođajni bolovi kod nje započeli u jutarnjim satima 2. februara 2015. godine, poslije čega se porodila oko 18 sati – stoji u presudi.

Dodaje se da je taj porođaj trajao duže od 16 sati, što je uticalo na pojavu “atonije uterusa” kod porodilje, te obilnog krvarenja.

Optužbe su ga teretile i da za vrijeme njenog boravka u Domu zdravlja u Derventi nije detaljno vodio medicinsku dokumentaciju, kao ni preciznu evidenciju o količini izgubljene krvi i laboratorijskim parametrima krvnih vrijednosti koji mogu uticati na odluku oko brzine premještaja i transporta u ustanovu višeg ranga i hitnu nadoknadu krvnih derivata.

– Optuženi je, nakon što je egzaktno postavio šav, učinio ručnu eksploraciju materišta, usljed čega su se šavovi koje je prethodno ušio, rastegnuli i popucali i nije tamponirao materište, a što bi smanjilo krvarenje, pa je tek oko 19 sati vozilom Hitne pomoći uputio u dobojsku bolnicu – stoji u presudi.

Milanković je preminula istog dana u 21.58 sati u dobojskoj bolnici i to usljed iskrvavljenja materice.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79