Disciplinska komisija VSTV-a izrekla sankciju: Ranko Debevec samo javno opomenut

Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće), odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH protiv tuženog Ranka Debeveca, predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, donijela je odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost tuženog za disciplinske prekršaje propisane u Zakonu o VSTV-u, član 56. tačka 22.: „ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije“ i tačka 19: „namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća“, a vezano za tačku a) i c) disciplinske tužbe.

Tuženom se za navedene disciplinske prekršaje, na osnovu odredaba člana 58. stav 1. tačka (b) i člana 59. Zakona o VSTV-u BiH, izriče disciplinska mjera: Javna opomena.

Tuženi je oslobođen disciplinske odgovornosti za tačku b) disciplinske tužbe.

Protiv ove odluke se može izjaviti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH u roku od 8 dana od dana prijema odluke.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) protiv Debevca je podnio tužbu 2. aprila ove godine. On se tom prijavom teretio za neprimjereni i namjerni kontakt s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, direktorom OSA-e, pritisak na tužiteljicu Tužilaštva BiH Vedranu Mijović te skrivanje podataka u svom godišnjem finansijskom izvještaju, odnosno da posjeduje nekretninu u Španiji.

Glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević u svojoj završnoj riječi naglasila je da je UDT u potpunosti dokazao disciplinsku odgovornost Ranka Debevca te je predložila Komisiji da mu se izrekne jedna ili više disciplinskih kazni.

-U prvoj tački tužbe naveli smo da se tokom decembra 2020. godine Debevec susreo u ulici Branilaca Sarajeva na broju 45 s Osmanom Mehmedagićem, generalnim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, nakon čega su se zajedno uputili u privatne prostorije u ulazu na navedenoj adresi u vlasništvu M. A. U vrijeme susreta tuženog s direktorom OSA-e bio je u toku krivični predmet pred Sudom BiH, s kojim je javnost bila upoznata na osnovu medijskih izvještaja, a koji je pokrenut optužnicom Tužilaštva BiH, a koja je potvrđena 4. novembra 2020. godine. Informaciju o sastajanju tuženog i Mehmedagića prenijelo je više elektronskih i pisanih medija – navela je Kurspahić–Nadarević u svojoj završnoj riječi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79