Distrikt Brčko jedini hapsi izborne varalice

Izborne krađe, kupovina glasova i druge izborne malverzacije česta su pojava u BiH, a ove godine pojačana je prevara u vezi s biračima koji glasaju van države. Najveću spremnost da se uhvate ukoštac s ovim problemom iskazali su u Brčko distriktu, gdje je u utorak uhapšena još jedna osoba. Radi se o D. J. (1960), koji je osumnjičen za pripremanje krivičnog djela u vezi s prevarom pri glasanju i za njega je predložen pritvor.

Iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH podsjećaju na to da su do sada zbog sumnje na zloupotrebe u vezi s prijavljivanjem građana distrikta za glasanje izvan BiH otvorili ukupno šest predmeta, piše Oslobođenje.

– Imajući u vidu indikativno veliki broj prijavljenih birača za glasanje iz inostranstva, Tužilaštvo je fokusirano na otkrivanje i procesuiranje izbornih neregularnosti ovog tipa. One se uglavnom ogledaju u tome da treće osobe kao birače za glasanje iz inostranstva prijavljuju građane koji imaju prebivalište u distriktu Brčko krivotvoreći pri tome potpise na prijavama za glasanje, kaže Zekerija Mujkanović, glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Prvi predmet je otvoren 2. oktobra i do sada su u pritvoru četiri osobe: odbornik u lokalnoj skupštini i kandidat na ovogodišnjim izborima Pejo Mandeš, Mato Gluhaković, Stojan Bavarčić (kandidat s liste NDP-a) i Jasmin Ravkić. Mendeš i Gluhaković su osumnjičeni da su pribavili lične dokumente najmanje 30 mještana iz Rašljanja i Bijele te ih bez njihovog znanja prijavili za glasanje van BiH.

Mujkanović naglašava da su istrage krivičnih djela iz izborne oblasti prilično kompleksne, s obzirom na veliki broj svjedoka, a treba imati u vidu i više mogućih pravaca istrage u vezi s brojnošću krivičnih djela.

“One podrazumijevaju proaktivnu i intenzivnu uključenost i neophodnu saradnju većeg broja institucija s komplementarnim nadležnostima, a svakako s tim u vezi predstavljaju i poseban profesionalni, institucionalni i ukupni društveni izazov na koji je nužno adekvatno odgovoriti”, tvrdi Mujkanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79