Divljali preko 200 kilometara na sat, studentica poginula: Vještak tvrdi da brzina nije uzrok nesreće

Nastavilo se ponovno suđenje u slučaju tragične saobraćajne nesreće u kojoj je prije osam godina poginula mlada studentica, 20-godišnja Ivana Obad iz Dubrovnika.

Za prometnu nesreću koja se dogodila 5. novembra 2010. sudi se Marinu Čolaku i Daliboru Opačku.

Ivana je, podsjetimo, poginula kao Čolakova suputnica u Ferrariju koji je planuo nakon sudara s Nissanom 350D koji je vozio Opačak. Do nesreće je došlo kada je Čolak nepropisno pretjecao Opačka s 205,3 km/h. Na prvom je suđenju također utvrđeno da je i Opačak vozio 205 kilometara na sat.

Djevojka je ostala zarobljena u vozilu koje se zapalilo u sudaru do kojeg je došlo jer su se njih dvojica utrkivali na autocesti prema Rijeci. Obojica su na početku ponovljenog suđenja izjavili da nisu krivi.

Čolaku i Opačku mogao bi pomoći iskaz sudskog vještaka Zvonka Ivašića koji Index ima u posjedu, prenosi Hayat.

Ivašić je, naime, izjavio kako je riječ o iznadprosječnim vozačima te da brzina nije uzrok nesreće. Ivašić je vozačke sposobnosti Čolaka i Opačka počeo hvaliti nakon što ga je Čolakov odvjetnik pitao o njegovom manevru skretanja udesno nakon kontakta njegovog i Opačkovog automobila.

– To je u svakom slučaju reakcija natprosječnog vozača koji je skretanjem udesno i udarom u prepreku uspio zadržati svoje vozilo u traženoj putanji i ne sletjeti s kolnika – iskazao je vještak Ivašić na suđenju.

Odvjetnica obitelji preminule djevojke vještaka je pitala što točno podrazumijeva pod iznadprosječnim vozačem.

-To je vozač koji uspješno upravlja vozilom u iznadprosječnim uvjetima. Smatram da su oba okrivljenika iznadprosječni vozači. Da nije došlo do međusobnog kontakta između dva vozila, do nesreće ne bi došlo jer su oni prošli kroz zavoj – odgovorio je vještak.

Na poseban upit zamjenika državnog odvjetnika sudski je vještak odgovorio da je po njegovom mišljenju uzrok nesreće presijecanje puta jednog vozila drugom i njihova kolizija u tom slučaju.

Obrana Čolaka nije bila zadovoljna i ovakvim iskazom vještaka Ivušića pa je prigovorila da je vještak prvo iskazao da na temelju materijalnih tragova nije u mogućnosti odrediti kako su se vozila kretala, a da je unatoč tome dao decidirano mišljenje o uzroku nesreće.

Odvjetnica obitelji nesretne djevojke prigovorila je dijelu iskaza u kojem je vještak Čolaka i Opačka okarakterizirao kao iznadprosječne vozače. Kazala je kako iz cijelog dokaznog postupka proizlazi da su, između ostalog, kršenjem prometnih propisa izazvali prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom mlade osobe.

Čolak i Opačak su u decembru 2015. nepravomoćno osuđeni na tri godine zatvora, ali je Županijski sud u Rijeci ukinuo osuđujuću presudu zato što je sudac prekoračio svoje ovlasti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments