Divljanje cijena u Hrvatskoj: “Pizza 18 eura, jedino im je trajekt jeftiniji u odnosu na regiju”

Istra je slična, bliža – ali i daleko jeftinija – od Italije.

Neki bi čak otišli toliko daleko da bi rekli da je i ljepša. Plaže su čišće, voda je bistrija, a gradovi su manje nagužvani turista. A od ove godine izletnici više ne moraju mijenjati novac jer od 1. januara službena valuta više nije kuna, već euro.

Tako ovih dana o Hrvatskoj piše njemački list Kronen Zeitung, dodajući, međutim, kako su uvođenjem nove valute rasle i cijene pa navode primjer maslaca za 4,50 eura ili pizze za 18 eura, prenosi Novi list.

Povećanje cijena zadesilo je očito sve destinacije, iako ne jednako. Tako su Austrijanci uoči sezone pisali kako su posebno poskupjele Grčka i Španija, a u manjoj mjeri i Italija, Hrvatska i Turska.

Njemački savezni statistički ured je krajem maja, objavio je poređenje troškova odmora u Evropi, doduše za mart, što znači da ih treba uzeti s rezervom s obzirom na to da cijene u sezoni značajno rastu.

Po toj analizi najjeftinija odredišta za putovanja su ispale Turska i Albanija gdje je odmor oko 56 posto jeftiniji nego u Njemačkoj. U Španiji, Poljskoj i Češkoj turisti su u martu restoranske i hotelske usluge platili 18 posto manje nego u Njemačkoj.

U Hrvatskoj i Cipru plaćali su 17 posto manje. U Grčkoj je to bilo čak 21 posto manje u odnosu na troškove u Njemačkoj. Crna Gora i Rumunjska bile su još jeftinije, boravak u hotelima i posjeti restoranima koštali su oko 46 posto manje nego u Njemačkoj. Ispada dakle, da su od Hrvatske bile jeftinije i Turska i Grčka, Portugal, Malta, a neznatno, samo jedan postotni poen, i Španjolska.

S druge strane, italijanski portal Vivanoda specijaliziran za transport, uporedio je cijene karata za trajekte u europskim zemljama, a po kojem ispada da su trajekti najjeftiniji u Hrvatskoj.

Naime, računali su prosječnu cijenu karte na 100 kilometara puta pa je tako najskuplja ispala Turska, odnosno trajektne linije između Grčke i Turske.

Prosjek cijene karte na 100 kilometara u Turskoj je čak 163 eura. Hrvatska je zadnja s najnižom cijenom od 53,77 eura na 100 kilometara. Od konkurenata na Mediteranu, u Italiji se radi o oko 77,7 eura, Španjolskoj oko 70 eura, a Grčkoj oko 59 eura, prenosi Novi list.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79