Djeca se otrovala plinom: Našli ih u kupatilu, živi su

Požeška policija saopštila je kako se dvoje djece sinoć otrovalo ugljen monoksidom

„U subotu 2. decembra 2023. oko 22 sata u Požegi, u kupatilu porodične kuće došlo je do trovanja ugljen monoksidom dvoje djece starosti (11 i 12 godina) koja su prevezena u Opštu županijsku bolnicu Požega na pružanje daljnje ljekarske pomoći“, objavili su.

U bolnici su djeci konstatovane lake tjelesne povrede te su zadržana radi daljeg liječenja.

Ugljen monoksid je plin bez boje, okusa i mirisa koji se s razlogom naziva tihi ubica. Vrlo je otrovan plin koji uzrokuje više smrtnih slučajeva nego svi ostali otrovi zajedno. Nastaje nepotpunim sagorijevanjem organskih supstanci (drvo, ugalj, plin, benzin i dr), kada se gorenje odvija uz nedovoljnu prisutnost kiseonika.

Veliku opasnost predstavljaju neispravni dimnjaci i peći. Ugljen monoksida ima i u gradskom plinu i u izduvnim gasovima automobilskih motora.

Ljudi često stradavaju u zatvorenim garažama u kojima drže upaljen motor, u kupatilima s plinskim grijačem vode (bojlerom) i zbog isticanja plina u stanu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79