Do 10 godina zatvora onom ko vozi pod utjecajem alkohola i ugrozi druge

Zastupnici u Parlamentu FBiH Admir Čavalić i Safet Omerović uputili su u parlamentarnu proceduru izmjene krivičnog zakona FBiH u vezi vožnje pod uticajem alkohola.

Povećati kaznu do 10 godina iza rešetaka

Izmjena se odnosi na član 333. koji trenutno glasi: “Ko pod uticajem alkohola ili drugih omamljujućih sredstava upravlja prijevoznim sredstvom, iako je zbog toga očito nesposoban za sigurnu vožnju i time tako ugrozi javni promet na putevima da dovede u opasnost život ili tijelo ljudi ili imovinu većeg opsega, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.”

Predložena izmjena se odnosi na povećanje kazne, pa bi tako dio koji glasi, “kazniti će se kaznom zatvora do tri godine” bio zamijenjen “kazniti će se kaznom zatvora do deset godina”.
“Potrebno preventivno djelovati”

– Nakon stravične saobraćajne nesreće u Sarajevu u okviru koje je Armin Berberović udario tri pješakinje ubivši mladu doktoricu Azru Spahić, vozeći bez položenog vozačkog ispita, sa 0.41 promila alkohola u krvi, mišljenja smo da je potrebno preventivno djelovati kroz izmjenu krivičnog zakona i to sa fokusom na kažnjavanje vožnje u alkoholiziranom stanju.

Povećanje moguće kazne nije uvijek dobra mjera, ali mišljenja smo da je i bez ovog slučaja navedena propisana kazna bila preniska.

Naravno, ova mjera neće dovesti do potpunog rješenja ovog problema, ali mislimo da je ovo dobar početak. Kao Parlament FBiH se trebamo kretati u dijelu svoje nadležnosti i mislim da je ovo najmanje što možemo trenutno učiniti – kazao je Čavalić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79