Sve češće prevare kupaca peleta u Bosni i Hercegovini

Prema saopćenju Europskog vijeća za pelet (European Pellet Council), u kojem se ističe sve veća borba protiv proizvođača koji se koriste lažnim certifikatima.

Kako navode iz Europskog vijeća za pelet, ENplus certifikat garantuje kvalitetu peleta te je ključan argument profesionalnosti u ovoj djelatnosti. Međutim, upozoravaju da se često koristi u borbi protiv prevara, pri čemu se najčešće koristi neopravdano deklariranje peleta kao A1 kvalitete i ilegalno korištenje zaštićenog znaka ENplus u reklamne svrhe.

Pojedini proizvođači peleta ilegalno stavljaju znak ENplus na svoje vreće peleta, dok neki krivotvore certifikate u postupcima javnih nabavki.

Također, ističu da pojedini certificirani proizvođači peleta neispravno koriste znak ENplus, stvarajući pogrešan utisak da je sav njihov proizvedeni pelet ENplus certificiran.

Europsko vijeće za pelet naglašava da zloupotrebom znaka ENplus ne utječe samo na stvaranje nepravedne konkurencije, već uzrokuje i štetu kupcima. Zbog toga su kupcima preporučili oprez pri kupovini peleta te provjeru prisutnosti tri dijela na znaku ENplus: ENplus logo, identifikacijski broj certificirane kompanije i oznaku kvalitete peleta.

Također, pozvali su na prijavu zloupotrebu i problema s kvalitetom peleta na internetskoj stranici ENplus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79