Do povećanja plaća radnicima neće doći prije jeseni!?

Radnici i poslodavci sa jedne, Vlada Federacije BiH, sa druge strane. Između toga – povećanje plata i borba koja se vodi već nekoliko godina.

Izvjesno je – do povećanja plaća radnicima, u najboljem slučaju, neće doći prije jeseni.

O radnicima i rasterećenju poslodavaca trebalo bi se razgovarati na prvoj narednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, nakon kolektivnog godišnjeg odmora.

Pitanje povećanja plaća radnicima i rasterećenje poslodavaca trebalo je biti, ali nije razmatrano na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma. Dok vlast to opravdava na način da će se uskoro pristupiti donošenju sistemskih rješenja, poslovna zajednica nije tako optimistična, javlja Federalna.

Mario Nenadić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, ističe kako su upozoravali da slijede neki gori scenariji: „To je da će se nastaviti odlazak radne snage, pad standarda radnika i da sigurno poslodavci sami ne mogu znatno povećati plaće radnika i time ih zadržati na području BiH“.

„Nadam se da će shvatiti i ocijeniti da je to vrlo dobra stvar. Koliko će to biti procentualno smanjenje, zavisi od ličnog dohotka. Ali bilo kakvo smanjenje doprinosa dobro će doći za radnike, za povećanje plaća“, dodaje predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić.

Na sistemska rješenja koja bi, u prvom redu, dovela do povećanja plaća radnicima i rasteretila poslodavce – čeka se već nekoliko godina. Za to vrijeme održano je desetine sjednica Vlade i Parlamenta u prošlom sazivu, a briga o radnicima završila se samo na riječima. Konačno bi ovo pitanje, tvrdi vlast, trebalo biti riješeno.

„Samo takav set zakona će donijeti željene efekte i za radnike i za poslodavce i time ćemo doći do onoga što definišemo kao strateški cilj Vlade, a to je da imamo najpovoljnije poreze i doprinose u BiH i regionu, da omogućimo minimalnu plaću i zaustavimo odlazak radnika te rasteretimo poslovnu zajednicu sa stanovištva plaćanja obaveza prema državi na plaće radnika“, kazao je ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Vojin Mijatović (SDP).

I dok poslodavci upozoravaju da je potrebno što hitnije unaprijediti poslovni ambijent, kako bi se zadržalo i ovo malo radnika što je ostalo, predstavnici vlasti naglašavaju da usvajanje predloženih zakona nije besplatno. Ipak, jedna stvar je jasna. Više novca u budžetu građana jednako je i više novca i u budžetu FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79