Do toaletnog stočića nećete doći lajkom na Facebooku

Raskrinkavanje je u više navrata pisalo o lažnim nagradnim igrama na Facebooku. “Nagrada” je ovaj put toaletni stočić koji je zavarao više od dvije hiljade ljudi.

Lajkom se ne može do kuhinje, laptopa ili mobilnog telefona: Lažne nagradne igre na Facebooku

Stranica Sve za Dom, na kojoj je objavljena navodna nagradna igra, kreirana je 3.11.2019. i ne sadrži podatke o osobama koje je vode. Prema podacima Facebooka, stranica ima tri administratora/ice koji se nalaze u Bosni i Hercegovini. Stranicu je u trenutku pisanja analize pratilo 23.383 osobe. Uprkos obmanjujućem naslovu i profilnoj fotografiji koji navode na pomisao da se radi o stranici salona namještaja ili dekoracija, ova stranica je zabavnog karaktera i objave se kreću od prenošenja članaka iz polja estrade, raznih mimova, mozgalica i drugog zabavnog sadržaja.

Stranica Megavijesti takođe ne nudi podatke o osobama koje je vode. Na stranici se nalaze kontakt-podaci: neidentificirajuća e-mail adresa i broj telefona sa pozivnim brojem New Yorka. Administrator/ica stranice, međutim, nalazi se u Bosni i Hercegovini, prema podacima Facebooka. Link na web stranicu povezanu sa Facebook stranicom nije funkcionalan. U trenutku pisanja analize stranica je imala 1.776 pratilaca. Kreirana je 11.7.2017. i zabavnog je karaktera.

Obrnutom pretragom fotografije toaletnog stočića iz objava vidi se da se ona može naći na web stranici Pinterest, na velikom broju stranica koje daju ideje za uređenje doma [1, 2, 3]. Isti stočić se može naći i na stranicama koje se bave “uradi sam” principom na ruskom jeziku [1, 2, 3], a na internetu je najmanje od 2017. godine.

Postojanje Facebook stranica na kojima se pojavljuju lažne nagradne igre je nešto čime se Raskrinkavanje bavilo u brojnim analizama. U analizi od 16.12.2020. smo govorili o razlozima za lažne nagradne igre.

Razlozi za postojanje ovakvih stranica su višestruki, ali su najpopularniji krađa identiteta ili trgovina stranicama.

Kada govorimo o krađi identiteta, to se najčešće dešava tako što se oformi stranica sa lažnom nagradnom igrom, gdje je uslov za dobijanje nagrade poslati fotografije obje strane lične karte.

Ukoliko je u pitanju trgovina stranicama, onda se prave lažne nagradne igre u kojima se traži od osobe da označe nekoga u komentaru, da lajkaju stranicu kako bi se prikupio što veći broj pratitelja, nakon čega se stranica proda najčešće nekom anonimnom portalu koji promijeni naziv stranice, te nastavi sa širenjem dezinformacija.

Kako da prijavite stranice sa lažnim nagradnim igrama?

– Otvorite stranicu i kliknite na polje sa tri tačke koje se nalazi pored polja “Share” ili “Dijeli”, ukoliko koristite Facebook na našem jeziku

– Izaberite opciju “Report/Prijavi”

– U prozoru koji se pojavi izaberite opciju “Scams and fake pages” ili “Prevare i lažne stranice”, zatim “Fake page”, odnosno polje “Lažna stranica”

– Nakon toga će se pojaviti prozor sa posljednjim korakom u prijavi, u kojem trebate samo kliknuti “Done”, tj. “Gotovo”

Kako prijaviti lažnu stranicu putem mobitela?

– Kada otvorite Facebook stranicu na mobitelu, opcija “Report/Prijavi” se nalazi u gornjem dijelu vašeg ekrana i označena je sa tri tačkice, pored opcije slanja poruke stranici. Kliknete na tri tačke i dalji proces je isti

Na kraju, Facebook stranice za koje sumnjate da organizuju lažne nagrade igre možete prijaviti i redakciji Raskrinkavanja na Facebooku ili putem opcije “prijavite članak” na našem sajtu, koja je dostupna na ovom linku.

Lažne nagradne igre na Facebooku koriste snimke poznatih za krađu ličnih podataka

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79