Dobri ljudi, pomozite da naša Nedžma prohoda

Jednoipogodišnja djevojčica Nedžma Bečak iz Kaknja rođena je s anomalijama nogu i deformacijom kukova, o čemu je naš list pisao, a ovih dana pokrenuta je akcija “Apel da Nedžma prohoda”.

Supružnici Bečak tokom trudnoće redovno su posjećivali ginekologa i obavljali kontrolne preglede, o čemu svjedoče i nalazi ljekara koji su sve vrijeme tvrdili da je s bebom sve u redu. Saznanje da su dobili dijete s anomalijama bio je veliki šok za sve njih.

Operirana kičma

Beba je odmah poslije rođenja hitno prebačena na liječenje u zeničku bolnicu. Rođena je s anomalijama kuka, zbog čega joj noge idu prema ramenima. Desna noga je u predjelu koljena spojena kožicom.

Sa svega jedanaest dana života operirana joj je i kičma i od tada djevojčica stalno po bolnicama u Zenici i Sarajevu. Svijetla tačka u cijeloj priči, kako priča Ernad, otac djevojčice, jeste što se desna noga, koja je, također, stajala prema ramenima, vratila prema dolje.

– Međutim, lijeva noga je podvijena i spojeni su joj mišići i koža. U stopalima nema nikakvu funkciju i oba stopala su blago uvijena prema unutra. Do sada je nosila samo tegove i kaiševe, a dobili smo obećanje od ljekara u Sarajevu da će, kada napuni godinu, biti operirana – priča nam Bečak.

Porodica je razočarana što od operacije nikad nije bilo ništa. Uvidjevši kakvo je stanje u BiH, odlučili su potražiti pomoć u Turskoj.

– Ljekari u Turskoj misle da joj mogu pomoći. Naravno, potrebno je više operacija i oporavak će trajati dugo. Ali, sve je to itekako skupo. Dobri ljudi, pomozite da naša Nedžma prohoda – govori on.

Zbog činjenice da im se na putu da njihova Nedžma stane na noge našao finansijski problem, odlučili su pokrenuti akciju kojom pozivaju sve ljude dobre volje da im, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu da prikupe novac.

Jedna želja

– Predračun za kliniku „Acibadem“ iznosi oko 2.500 KM. U cijenu su uključeni pregled i mišljenje doktora, te magnet kičme i glave. Prema njihovim prognozama, za Nedžmine prve operacije bi trebalo oko 20.000 maraka, što će se znati nakon pregleda – govori Bečak.

Osim oko 3.500 maraka potrebnih za prvi pregled, porodici treba i novac za putne troškove, smještaj i hranu. Njihova djevojčica danas puže, kreće se, ima funkcije u koljenu i kukovima. Roditelji imaju samo jednu želju, da njihova djevojčica stane na svoje noge i ima djetinjstvo, ali i život dostojanstven čovjeka.

Kako pomoći

Svi zainteresirani koji žele pomoći porodici Bečak mogu to učiniti uplatom na žiroračun 1995-1160-3461-5614, Sparkasse Bank, na ime Mirnesa Bečak. Za uplate iz inozemstva: Mirnesa Bečak, Sopotnica 60, Kakanj, SWIFT CODE : ABSBBA22, Sparkasse Bank DD BiH, Zmaja od Bosne 7, BIH – 71 000 Sarajevo, IBAN : BA 39-1995-1160-3461-5614.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments