Dodik angažovao treću lobističku kuću u Americi: “Evo šta mu je cilj”

 

Republika Srpska potpisala je ugovor sa novim američkim lobistima, i to je ukupno treća lobistička kuća s kojom u Americi potpisuju ugovor. Ovaj put žele lobiranja u oblasti investicija i saradnje sa američkim biznisima.

Iako je predsjednik RS Milorad Dodik na crnoj listi SAD-a još od 2017. godine, to nije spriječilo vlast da potpišu još jedan ugovor s američkom lobističkom kućom Schifanelli Law- LLP, koji je stupio na snagu 19. septembra ove godine.

I ništa to ne bi bio problem da nedavno nije usvojen zakon o stranim agentima gdje se svako ko sarađuje sa bilo kojom stranom državom smatra stranim agentom, dok u ovom slučaju očigledno nije tako. Tako tvrdi i Nenad Stevandić piše Etto.

“„Nemoguće je porediti kada Republika Srpska se trudi da istina o njoj prodre u Ameriku i da je visoki predstavnik nelegalan kakve to veze ima sa stranim agentima koji će ukoliko se finansiraju iz inostranstava prijaviti to“, smatra Nenad Stevandić, predsjednik NSRS (Ujedinjena Srpska).

Da Srpska izdvaja novac za lobiranja u svijetu uopšte nije tajna, niti to ikoga iznenađuje, ali ono što je ostalo nepoznato svih ovih godina jesu efekti tog lobiranja, zbog čega je vlast proteklih godina često bila na udaru opozicije i stručne javnosti.

“Ovo ulaganje budžetskih sredstva u lobiranje traje godinama što ilustruje da je rukovodstvu Republike Srpske izuzetno stalo do stava Amerike i da nastoje putem lobiranja obezbijediti podršku za neke svoje politike“, kaže Tanja Topić, politički analitičar.

U ugovoru koji je objavljen u zvaničnom registru, američka kompanija će Republiku Srpsku zastupati po pitanju promocije investicija, ekonomske saradnje i “sličnih mogućnosti za Amerikance i američke biznise u RS”.

Međutim, dodatni detalji i uslovi nisu objavljeni jer Vlada Srpske očigledno ne smatra da treba građanima da objasni zašto daje milione iz budžeta i koju će korist građani imati od toga.

„Klasično pitanje koje možemo postaviti kad je u pitanju promocija investicionog materijala šta su lobističke kuće uradile da se u Republici Srpskoj otvori 20 radnih mjesta, dakle nema. Svima je jasno da nema nikakvu korist od svega toga možda imaju pojedinci ali Republika Srpska nema jer te lobističke kuće nisu ništa konkretno uradile“, kaže Vukota Govedarica, šef poslaničkog kluba SDS u NS RS.

Za bivšeg ministra inostranih poslova BiH Igora Crnadka (PDP) to je licemjernost i neprincipijelnost na djelu kad je SNSD u pitanju.

“Nažalost od lobiranja u Americi RS nije ništa imala do sada. Desetine miliona dolara su otišle jasno je i vidi se sa marsa da je narodski rečeno ugrađivanje pojedinih ljudi iz vlasti u ove poslove. Ja vas uvjeravam da neće biti efekata jer sve ovo što rade oni u smislu lobiranja je povezano sa ličnim interesima pojedinaca iz vlasti“, ističe Igor Crnadak, bivši ministar spoljnjih poslova.

Vlast RS je od 2006. godine potrošila čak 40 miliona dolara na lobiranje u SAD-u.

Za te namjene u ovoj godini, iz budžeta Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju, koje je nadležno za predstavništva RS u inostranstvu, biće izdvojeno 5,3 miliona KM.

Iako je to novac građana RS, do sad nije objavljen nijedan izvještaj o njihovom radu niti efektima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79