Dodik će sa Čovićem vladati Federacijom

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte, komentarišući iznesene stavove sa posljednjeg zasjedanja BH bloka, istakao je da su se, čim je pomenuta ideja o opozicionom djelovanju, “najveći pobornici opozicionog djelovanja prometnuli u pozicioniste”.

– Ja to mogu razumijeti, jer su neki godinama sanjali da uđu u vlast bilo gdje bilo, pa se sada teško, zbog principa, odreći vlasti tamo gdje se u vlast ušlo, kaže Komšić i dodaje:

“Mi nećemo biti ni dio duboke izdajničke politike koja plete svoju mrežu već duže vrijeme, dio politike koja u otvorenim neprijateljima ove države ne vidi nikakav problem. Možda te politike za takve ljude nisu problem, ali za ovu državu, njene građane i nas, itekako jesu problem, ali tim politikama i mi ćemo biti problem. I predizborna i postizborna atmosfera pokazuje da je to tako. I tačno je, mi smo udruženi patriotski poduhvat. Time se ponosimo”.

Lider DF-a, jedne od stranaka BH bloka, osvrnuo se i na reakcije u javnosti koje su uslijedile press konferencije BH bloka: “SNSD i HDZ su se ponadali. Čuo sam i neke poruke o kukavičluku. Sad ih ponavljaju ljudi koji su, kad je bilo stani pani, bili daleko odavde, ali šta ćete, takvih ima i desno i lijevo. Čuli smo i primili k znanju i poruke Zlatnih ljiljana, nama i Nikšiću”.

Kao jednu od posljedica ostanka BH bloka izvan vlasti, Komšić je naveo mogući ulazak Milorada Dodika u vlast Federacije.

– Stvari treba posmatrati u širem kontekstu. Neće to biti posljedica neulaska BH bloka u vlast, nego posljedica dugogodišnje popustljivosti tzv. političkog Sarajeva. Dodik i Čović su jednom agresivnom politikom koju je pratila eutanizacija otpora u Sarajevu, i u političkom i psihološkom smislu, preuzeli gotovo sve državne institucije i agencije u čemu im je pomagala ista ona izdajnička struktura koje je sad splela svoju mrežu. U predizbornoj kampanji sam govorio upravo o tome. Dobro se sjećam, u razgovoru sa Sanjinom Bećiragićem. Kada sam rekao da Dodik sa Čovićem može ući u federalnu vlast, bilo je onih falatara koji su govorili: Komšić plaši građane Čovićem i Dodikom. Ja se ipak nadam da do toga neće doći. SNSD bi uz jedno ministarstvo i potpredsjednika FBiH zajedno sa HDZ-om, u potpunosti ovladao Federacijom. To im mogu isporučiti oni koji doista tvrde da to nije njihov problem, ali i oni koji sa Čovićem i Dodikom imaju tijesne lične i poslovne veze. Oni nikada nisu prestali biti dio njihovog Plana B, kazao je Komšić u intervjuu za Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments