Dodik i Lukić moraju opet u ponedjeljak u Sarajevo pred Sud BiH

Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću u ponedjeljak, 29. aprila, pred Sudom BiH biće nastavljeno suđenje za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Advokat Goran Bubić, branilac predsjednika Srpske, rekao je danas Srni da će Tužilaštvo izvoditi svoje materijalne dokaze na koje je odbrana dala prigovore u pisanoj formi.

Nastavak suđenja predviđen je za 14.00 časova, objavljeno je na sajtu Suda BiH.

U nastavku suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske i Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS u srijedu, 29. aprila saslušani su Vladimir Janković i Milka Devušić koji su tokom prošle godine bili v.d. direktori Službenog glasnika RS.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužilo je 11. septembra prošle godine Dodika i Lukića za krivično djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH, za što je zakonom propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora i zabrana obavljanja javnih dužnosti.

Dodik je optužen da je kao predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS potpisao ukaze o proglašenju dva zakona, koja je ranije poništio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Miloš Lukić je optužen da je, kao tadašnji vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS, omogućio objavu Dodikovih ukaza u ovoj publikaciji.

Ti zakoni su propisivali da se na teritoriji ovog entiteta neće provoditi odluke Ustavnog suda BiH, niti u entitetskom služenom glasniku objavljivati odluke visokog predstavnika.

Ove zakone je u junu 2023. godine izglasala Narodna skupština RS, u kojoj većinu ima Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt poništio je oba zakona 1. jula 2023. godine, dok je zakonodavna procedura zvanično još trajala.

Istog dana je Schmidt, koristeći svoje Bonske ovlasti, nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i propisao da se službene osobe, koje ne provode i ne poštuje odluke visokog predstavnika, mogu kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i zabranom obavljanja dužnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79