Dodik: Izetbegović je politički gubitnik koji ne uspijeva da sprovede amanet babe i BiH učini islamskom državom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik u razgovoru za Srnu naveo je da je obraćanje lidera SDA Bakira Izetbegovića na stranačkom skupu “nije ništa novo i ništa drugo do divljanje političkog gubitnika koji ne uspijeva da sprovede amanet babe i BiH učini islamskom državom”.

-Sve što je izgovorio na račun druga dva naroda i njihove političke predstavnike u BiH samo su nijanse te teze koja je prisutna u njegovom obraćanju od početka do kraja. Bilo bi prenaivno ocijeniti da je ton i kvalifikacije u Izetbegovićevom govoru posljedica činjenica da SDA gubi uticaj u bošnjačkom tijelu i da na ovako radikalan način želi da ih homogenizuje – rekao je Dodik, upitan da prokomentariše Izetbegovićevo obraćanje na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora SDA.

27 zaključaka SDA: Od pohvala Novaliću do oštrog kritikovanja Tužilaštva BiH

Kvazi građanske ideje

Dodik je naveo da je važno podsjetiti na činjenicu da je Bakir Izetbegović, i kada je SDA najbolje stajala, sanjao islamsku državu umotanu u kvazi građanske ideje čime je potvrđivao da Srbi i Hrvati imaju razloga da ostanu budni dok su u ovakvoj državnoj zajednici, posebno ako Izetbegović sa stranačkog skupa negira da je BiH sastavljena od tri naroda što u Ustavu BiH jasno piše.

-Što se tiče SNSD-a, čiji sam predsjednik, mogu da kažem da se mi nikada nećemo umoriti od insistiranja na poštovanju izvornog Dejtonskog sporazuma i da nećemo povući ponudu o pregovorima sa FBiH o budućnosti BiH. Pregovori jesu završeni u Dejtonu, kako kaže Izetbegović, ali ti pregovori su stvorili BiH koju ne vidimo danas, a na koju je Republika Srpska stavila potpis. Ovu BiH, koju nam podvaljuje Izetbegović, nismo potpisali u Dejtonu – istakao je Dodik.

On je poručio da uprkos okupaciji od Ustavnog suda i CIK-a BiH koju sebi prisvaja i sam Izetbegović i uprkos razumijevanju dijela međunarodne zajednice za politiku plača koju Bošnjaci njeguju od 1996, SNSD neće odustati od borbe za prava Republike Srpske i srpskog naroda onako kako im to prema Dejtonskog mirovnom sporazumu pripada, vrlo jedinstveno i odlučno, bez razlika među najvišim političkim predstavnicima iz SNSD-a.

-Naša taktika nije smaranje Bošnjaka i BiH, kako kaže Izetbegović, to je upravo ono što SDA radi od 1992. do danas. To su Bošnjaci konačno prepoznali, kaznili Izetbegovića koji danas svoju retrogradnu politiku prema svom narodu pokušava da pripiše drugima. Debakl te politike tek će da uslijedi, jer naš narod zna reći ‘što se grbavo rodi, vrijeme ne ispravi – rekao je Dodik.

Teško demantovati u jednoj izjavi

On je ocijenio i da je Izetbegovićevo obraćanje obilovalo i velikom količinom laži koje je nemoguće demantovati u jednoj izjavi.

-Izdvojio bih samo neke. Laž je da FBiH živi bolje od RS. Svi pokazatelji dostupni javnosti govore da to nije tačno, iako je sva diplomatska mreža smještena samo u Sarajevu i po tom osnovu i Sarajevo i FBiH ubiru značajan novac. Također, NATO nije održao vježbu u BiH, kako podmuklo podvaljuje Izetbegović, vježbu su imale Vojska SAD i Oružane snage BiH, a sličnu vježbu će Oružane snage BiH na jesen održati sa Vojskom Srbije – navodi Dodik.

On je istakao da je istina da Izetbegović voli da se tako junači na stranačkom skupu, ali ako to izađe van prostorije u kojoj on izigrava heroja, to je već druga stvar.

Firma Dodikovog zeta dobila poslove vrijedne 415 hiljada KM

-Mi kao narod nismo uzmicali ni pred Austrougarima, ni pred nacistima, preživjeli smo ustaški genocid, zločine pod komandom Izetbegovićevog oca. Preživjećemo mi i nadživjeti i Izetbegovića mlađeg i SDA. Nećemo ga pitati kako treba da živimo i kako treba da organizujemo državu u kojoj hoćemo da živimo. Mi smo kroz istoriju pokazali ne samo da znamo da se borimo za državu, već i kako da tu državu ispunimo kvalitetnim sadržajima od kojih mnogi danas pripadaju svjetskoj naučnoj i kulturnoj baštini – istakao je lider SNSD-a piše Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79