Dodik najavio primjenu Izbornog zakona RS-a uprkos odluci Ustavnog suda BiH

Dodik najavio primjenu Izbornog zakona RS-a uprkos odluci Ustavnog suda BiH


Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je da će se entitetski izborni zakon, koji je privremeno suspendovao Ustavni sud Bosne i Hercegovine, ipak primjenjivati od sljedeće godine.

Dodik je naglasio da Izborni zakon RS-a postoji, da je usvojen i da je stupio na snagu.

Također je istakao da postoji odluka Narodne skupštine RS-a (NSRS) prema kojoj se neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH, čime se direktno osporavaju institucije BiH.

“Što se nas tiče, zakon će biti primjenjivan od iduće godine. Mi ćemo izbore provoditi po Izbornom zakonu koji smo sami donijeli. Nismo uspjeli sve pripreme završiti za ove izbore, jer izbori zahtijevaju ozbiljne pripreme. Ustavni sud RS-a je potvrdio taj zakon, što je za nas relevantno, potvrđujući da je Izborni zakon u skladu sa Ustavom RS-a i Ustavom BiH. Nakon toga, iz Sarajeva se odmah podnosi apelacija, a strane sudije online konferencijama, sa godišnjih odmora, odlučuju o tako važnim pitanjima”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovo naglasio da smatra Ustavni sud BiH neprijateljski nastrojenim prema RS-u i Srbima.

“Taj sud krši Ustav i zakon u pogledu svoje unutrašnje organizacije. Ustav nalaže da predsjednik i potpredsjednik suda mogu biti samo domaće sudije. Sada vidimo da su tu i strane sudije, što znači da krše Ustav. Tamo nema sudija iz reda srpskog naroda i mi smo rekli da dok se ne riješi pitanje stranaca, mi nećemo raditi na tom pitanju”, izjavio je Dodik, koji je nedavno vršio pritisak da sudije iz RS-a napuste tu instituciju i insistira na izbacivanju stranih sudija, iako za to nije došlo vrijeme.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija