ViK Sarajevo: Voda za piće je sigurna i redovno kontrolisana

ViK Sarajevo: Voda za piće je sigurna i redovno kontrolisana


Kontrola kvalitete vode u Sarajevu, pod nadzorom KJKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o., vrši se svakodnevno, uključujući vikende i praznike.

Ova redovna kontrola je odgovor na dezinformacije koje su se pojavile na društvenim mrežama o navodnoj neispravnosti vode u Kantonu Sarajevo.

Laboratorija KJKP “Vodovod i kanalizacija” dnevno analizira oko 30 uzoraka vode, provjeravajući fizičko-hemijske i mikrobiološke parametre. Opremljena je sofisticiranim analitičkim instrumentima, omogućujući detaljne analize metala, pesticida, mineralnih ulja, policikličnih aromatskih ugljikovodonika, nusprodukata dezinfekcije, anionskih deterdženata, cijanida i fluorida.

“Uzorci se uzimaju širom gradskog područja, pokrivajući sve pravce vodosnabdijevanja iz svih izvorišta koja su aktivna u snabdijevanju grada Sarajeva”, navode iz ViK-a.

Pored interne laboratorije, kvalitetu vode kontroliraju i laboratorije Euroinspekt d.o.o. Sarajevo, Institut za vode d.o.o. Bijeljina i Centar za zaštitu od zračenja pri Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Svi rezultati potvrđuju da je voda u Sarajevu u skladu sa normama propisanim Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija