Dodik: Nedostaje još samo jedan segment dogovora iz Laktaša

Dodik: Nedostaje još samo jedan segment dogovora iz Laktaša


Predsjednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da je nedavni sastanak predstavnika vlasti na nivou Bosne i Hercegovine u Laktašima postavio temelje za raspravu o Izbornom zakonu BiH. Dodik je naglasio da bi bilo najbolje da se održi dogovor postignut na tom sastanku.

Dodik tvrdi da je normalno da politički akteri razgovaraju o izbornim uslovima i pravilima, ističući da to ne može biti stvar pojedinca. On je izrazio spremnost SNSD-a da učestvuje u tom dogovoru. Dodik je naglasio da je ostao samo jedan segment nedefiniran sa sastanka u Laktašima, a to je odnos izbora članova Predsjedništva BiH između političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata.

“Sada vidimo da je to nešto problematično. Kad god pričamo o tim važnim pitanjima u BiH uvijek mi je na umu ona ‘kada uđete u Bosnu prestaje logika’. Prema tome, dogovorili se ili ne dogovorili, sve zavisi od toga kada se Bošnjaci vrate u Sarajevo kako će oni reagovati. Ja njih razumijem, dozvolili su sebi da podliježu pritiscima koji vrše strane diplomatske službe i, naravno, jedno sarajevsko mnjenje koje je apsolutno retrogradno, depresivno, raspiruje neka velika očekivanja za njihova prava, ne uvažava druge. U tom ambijentu u Sarajevu ne možete nikada reći da je nešto što je dogovoreno održivo”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska zastupa princip da bira svog člana Predsjedništva, dok Federacija BiH ima pravo birati druga dva člana, pri čemu će se Bošnjaci i Hrvati dogovoriti o uslovima. Dodik je izrazio skepticizam prema postizanju dogovora, s obzirom na pritiske stranih diplomatskih službi i sarajevsko mnjenje, koje smatra retrogradnim i depresivnim.

Istakao je da je teško vjerovati da će dogovor izdržati pritiske u Sarajevu, gdje se, prema njegovim riječima, očekivanja vezana uz prava Bošnjaka ne uvažavaju drugi entiteti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija