Zatvori puni a radnika ni za lijeka: Trebaju li se angažovati kriminalci da obavljaju radne zadatke?

Navodi se i da poseban teret predstavlja kategorija zatvorenika osuđenih zbog krijumčarenja ljudi, a čiji broj premašuje više od 50 odsto pritvorenih i oko 30 odsto osuđenih.

Broj zatvorenika u slovenačkim zatvorima početkom ove godine premašio je 1.700, što je najveći broj od osnivanja Uprave za izvršenje krivičnih sankcija 1995. godine, a prosječna popunjenost zatvora procijenjena je trenutno na više 130 odsto.

Osim naglog povećanja broja zatvorenika, problem predstavlja i nedostatak zatvorskog osoblja, prenosi Tv Slovenija.

Prema podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija ( Ursiks ) najveća prenaseljenost je u ljubljanskom zatvoru, gdje je popunjenost nešto više od 204 odsto, a slijede Maribor sa 163 odsto, Celje 145 odsto, a u najvećem slovenačkom zatvoru u Dobu – 125 odsto.

Navodi se i da poseban teret predstavlja kategorija zatvorenika osuđenih zbog krijumčarenja ljudi, a čiji broj premašuje više od 50 odsto pritvorenih i oko 30 odsto osuđenih.

Prošle godine pritvor je određen za 514 krijumčara.

Izmenom Krivičnog zakona sredinom juna 2020. povećane su kazne za krijumčarenje stranaca u Sloveniju sa maksimalnih pet godina zatvora na kaznu zatvora od tri do 10 godina.

Dodaje se i da zbog manjka zatvorskih službenika nema stalnog prisustva stražara već se vrše samo periodične kontrole, a da su smanjene i noćne smjene u pojedinim ustanovama.

Prema podacima Ursiks-a, sredinom decembra u slovenačkim zatvorima bilo je zatvoreno 755 stranaca iz 61 zemlje , od čega 728 muškaraca i 27 žena, što je tada predstavljalo nešto manje od 45 odsto zatvorenika.

Među zatvorenicima iz inostranstva u slovenačkim zatvorima na prvom mjestu su državljani Rumunije, Srbije, BiH, Ukrajine, Moldavije, Hrvatske, sa Kosova i Metohije, Gruzije, Severne Makedonije i Turske.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79