Šta je sa korona nabavkama u Republici Srpskoj?

Šta je sa korona nabavkama u Republici Srpskoj?


Prema podacima Transparency Internationala, Bosna i Hercegovina se smatra najkorumpiranijom zemljom u regiji. Ključni problemi uključuju loše stanje pravosuđa i konstantne napade na građanske slobode.

Korupcija je prožela sve sfere društva, a reakcije građana su podijeljene – dok se jedan dio osjeća ogorčeno, drugi prihvata korupciju kao normalnu pojavu, svjesni da u ovoj državi stvari funkcioniraju na taj način.

Pravosuđe se kritizira zbog nedostatka učinkovitosti u borbi protiv “visoke korupcije”. Mnogi su slučajevi propali, s nizom oslobađajućih presuda u dugotrajnim sudskim procesima, uključujući slučajeve poput Bobar banke i Energolinije. Nedostaje odgovornost za višemilionsku štetu nanesenu građanima.

Nedavna presuda u slučaju “Respiratori”, gdje je bivši premijer FBiH Fadil Novalić osuđen na 4 godine zatvora, izazvala je široke reakcije javnosti. Transparency International tvrdi da visoki dužnosnici neće biti procesuirani dok su na funkcijama zbog političkog pritiska na pravosuđe.

Zbog izloženosti političkom pritisku pravosuđe u BIH nije sposobno da sankcioniše visoke zvaničnike koji su uključeni u korupciju”, smatra Srđan Traljić, portparol TI-a BiH.

Da je srž korupcije upravu u politici, mišljenja su čak i pojedini političari. Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, smatra da je korupcija postala stil života u BiH. A sve počinje krađama na izborima.

“Mi smo oguglali na činjenicu da će se prodati zgrada kumu jednom od ključnih lidera BiH za skoro 100 miliona maraka. Mi svjedočima da se proces digitalizacije odvija u iznosu od 30 miliona maraka prema određenim preduzećima koja su bliska vladajućim strukturama. Postavljam pitanje šta je sa korona nabavkama u Republici Srpskoj, šta je sa nabavkama maski po sedam, osam puta većim cijenama? Zašto pravosuđe nema više hrabrosti i odlučnosti da se bori sa svim tim kruptivnim aferama kojih je toliko”, pita Borenović.

Na ovakav rezultat, koji imamo prema istraživanju TI-a u BiH, utiče i težnja političkih elita da ušutkaju kritičare i medije koji imaju važnu ulogu u suzbijanju korupcije, nedavno usvojenim Zakonom o kriminalizaciji klevete i najavljenim zakonom o nevladinim organizacijama.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija