Dodik: Nuđeno mi je da se dogovorim za oslobađajuću presudu

Dodik: Nuđeno mi je da se dogovorim za oslobađajuću presudu


Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske nakon ročišta pred Sudom BiH u postupku nepoštovanja odluka Kristijana Šmita rekao je da mu je za oslobađajuću presudu nuđeno da pristane na nekoliko stvari i centralizaciju BiH.

Rekao je da se između ostalog ponuda odnosila na imovinu ali da je odbio te da se zbog toga usložnjava kompletan proces protiv njega.

“Vidjećemo kako će to ići, i kakvu će situaciju prizvesti. Nećemo raditi ništa na jačanju BiH”, rekao je Dodik.

On je ponovio da se radi o politički motivisanom procesu te da BiH nema šanse da uspije, i da to nije stvar želje, volje ili nečijeg htjenja već je naprosto tako. Takođe, ponovio je da Kristijan Šmit, nije visoki predstavnik te da Bonska ovlaštenja ne postoje jer nisu objavljena ni u jednim službenim novinama.

Prethodno je i Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske rekao da je bilo pokušaja da Dodik pristane na ucjene te da od toga neće biti ništa, istovremeno naglašavajući da se proces raspao i da to znaju svi i domaća i svjetska javnost.

“Proces se dovodi do besmisla i u njemu se pokušava sakriti da Šmit nema nikakav legitimet ni legalitet”, rekao je Stevandić.

Što se tiče procesa, odbrana Miloša Lukića, v.d direktora Službenog glasnika Republike Srpske koji je zajedno sa Dodikom optužen za nepoštovanje odluka visokog predstavnika, uložila je 36 dokaza o kojima će se Tužilaštvo naknadno izjasniti. Miljkan Pucar, Lukićev advokat rekao je da je dokazano da ono što je navedeno u optužnici protiv Lukića ne stoji i da Službenom glasniku niko ne može zabraniti da objavi zakon koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

“Ono što NSRS donese kao zakon mora biti objavljeno i niko to ne može stopirati”, rekao je Pucar dodajući da su dokazali i da Tužilaštvo BiH nije htjelo odbrani da dostavi dokaze koje je tražilo od OHR-a i Minstarstva vanjskih poslova.

Takođe, naglasila je i da je dokumentacija jasna i da Šmit nema legalitet i legitimitet da se zove visokim predstavnikom i da može da bude samo njemački diplomata te da Bonski zaključci nigdje nisu objavljeni.

Optuženi Lukić rekao je da je postupak pravna tragikomedija, bajka i basna.

“Kažu kada životinje govore ljudskim jezikom da je to basna, a kad ljudi govore životinjskim da je to Bosna. Čini mi se da možemo uvesti i novu kategoriju u pravnu praksu koja se tiče tih procesa koji se dešavaju u istoriji. Imaćemo možda nešto što će u budućnosti moći da se zove `Bosne Kristijana Šmita`, što neće imati veze ni sa pravom, ni sa etikom, ni sa moralom”, poručio je Lukić.

Dodikov advokat Goran Bubić rekao je da Tužilaštvo kao dokaz pokušava uvrstiti korespodenciju između samog Tužilaštva i zaposlenih “Kancelarije bivšeg visokog predstavnika”, pojašnjavajući da u BiH ne postoji legitiman visoki predstavnik.

Naglasio je da u tim prepiskama “imamo snishodljivo obraćanje Tužilaštva BiH”, a s druge strane nevjerovatne odgovore koji bi “izazvali zapanjenost da smo ih dobijali i prije 200 godina, a ne danas”.

Goran Petronijević, advokat komentarišući to što je Sena Uzunović, sudija u ovom postupku upozorila njega i kolegu Antu Nobila da vode računa šta govore u javnosti, rekao je da se radi o nedostatku argumenata Suda i straha od obavještavanja javnosti

“Naš posao je da govorimo. Šta smo to Nobilo i ja mogli da kažemo a da izazove takvu reakciju. Njeno ponašanje nije primereno”, rekao je Petronijević.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija