Dodik o Blinkenovom pismu: Bošnjačka strana je dobila “po nosu”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je američki državni sekretar Antony Blinken jasno u pismu članovima Predsjedništva naveo da nema priče o “Dejtonu dva”, što su govorili bošnjački političari, odnosno očekivali da će neko u BiH nešto nametnuti.

“Rečeno je da SAD ili Zapad ništa neće mijenjati, nego da to treba da urade lideri u BiH, što je logično”, izjavio je Dodik.

On je ocijenio da je bošnjačka strana “dobila po nosu” jer iluzorno očekuje da će za njih neko nešto uraditi u BiH.

“Pozivam ih da razgovaramo i postignemo održiv dogovor koji će biti u interesu svih, a ne da se odgađanjem rješavanja problema situacija pokušava predstaviti što gorom”, rekao je Dodik.

On je naglasio da nema šanse da se u BiH bilo šta promijeni na štetu Republike Srpske i da ne postoji mogućnost da budu prenesene nadležnosti na nivo BiH.

“Tema je – kako vratiti otete nadležnosti RS-u. Problem u FBiH se pokušava riješiti preko Republike Srpske, što je nedopustivo”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da Srpska ima stav o rješavanju pitanja “Sejdić-Finci”, a to je da treba da se dogovore u FBiH.

“Oni su nesposobni da to riješe. Kada dogovore kako birati bošnjačkog i hrvatsakog člana Predsjedništva vidjećemo šta treba da se mijenja u Izbornom zakonu BiH”, zaključio je Dodik.

Državni sekretar SAD Antony Blinken u pismu članovima Predsjedništva BiH naveo je da je Dejtonski sporazum stvorio čvrst temelj na kojem je bilo moguće izgraditi BiH i istakao da se raduje radu sa vlastima u BiH, kako bi se “produbilo partnerstvo i pronašli zajednički interesi”.

Znam da postoje ljudi u BiH koji pozivaju na strpljenje umjesto hitnosti, uključujući one koji vjeruju da SAD i evropski partneri pripremaju Dejton 2 kako bi suštinski promijenili podjelu vlasti predviđenu Dejtonskim mirovnim sporazumom. Već smo vidjeli propadanje pokušaja reformi u BiH i to zbog toga da se previše toga probalo uraditi odjednom”, istakao je Blinken.

On je u pismu naveo da SAD vjeruju da se treba usredsrediti na uvođenje ograničenih, ali značajnih ustavnih, izbornih, ekonomskih i reformi vladavine prava, kako bi se osigurala prava svih građana u izbornom procesu i sa ciljem unapređenja pravosudnog integriteta, smanjenja nivoa korupcije, unapređenja ekonomskog oporavka i vraćanja povjerenja građana piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79