Dodik o Brzom odgovoru: To nije vježba sa NATO-om, već simultana, više online vježba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da na Manjači neće biti održana vojna vježba Oružanih snaga BiH i NATO-a, nego simultana vježba sa snagama SAD.

“To nije vježba NATO-a, već simultana vježba, više online, s dijelom gađanja pješadjskom municijom. To se radi između OS BiH I SAD-a, ne NATO-a. A to je bilo potrebno da bi na ljeto imali istu vježbu OS BiH i Vojske Srbije na Manjači”, kazao je Dodik i dodao:

Ponosan sam što će srpska vojska doći na Manjaču. Ja sam donio tu odluku i srce mi je veliko”.

Vježba Brzi odgovor 21: Evo kada dolaze američki vojnici u Sarajevo

On je istakao da je ponosan što je odbacio mogućnost da bude održana vježba u kojoj bi učestvovali NATO avioni.

“Ponosan sam na činjenicu da neće iznad nas letjeti F-10 avioni koji je trebalo da bacaju bombe sa osiromašenim uranijumom. Nisam dozvolio da se tako nešto desi i u Glamoču.

Ima oko Konjica, neka gađaju gdje hoće, ali neće Glamoč. To smo mi uradili, a vi možete govoriti šta hoćete”, dodao je Dodik.

Bosna i Hercegovina prvi put je domaćin velike vježbe u kojoj Oružane snage BiH i američka vojska provjeravaju spremnost na moguće napade. Riječ je o vježbi koja se odvija na 30 lokacija u Evropi.

Vježba “Brzi odgovor 21” je glavni događaj u 2021. godini iz oblasti obuke za Oružane snage Bosne i Hercegovine, a provodit će se na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave”

Oružane snage BiH će na vježbi da učestvuju sa oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije – deklarisane jedinice po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti, dok će Oružane snage SAD-a učestvovati sa kopnenim i zračnim komponentama sa preko 700 pripadnika.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79