Dodik o naredbama Suda BiH: Ovo je politički motivisano ponašanje, pokušaj da se sahrani RS

Tužilaštvo BiH saopćilo je da je Sud BiH izdao naredbu za izuzimanje određene dokumentacije Vlade RS-a, Narodne skupštine RS-a i više političkih partija, u okviru istrage u predmetu “rušenje ustavnog poretka BiH”. Dodaju kako se ne radi o pretresanju prostorija ili osoba, kako je objavljeno u pojedinim medijima, nego isključivo o izuzimanju predmeta u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH. Odmah nakon što je izašla ova informacija, vanrednu konferenciju za medije održao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Postupci Suda i Tužilaštva BiH su politički motivisani. Ovako je Dodik ocijenio akciju Državne agencije za istragu i zaštitu koja je po nalogu Suda i Tužilaštva BiH počela da izuzima dokumentaciju pojedinih političkih stranaka i entitetskih institucija nakon što je NSRS usvojila zaključke o prenosu nadležnosti iz oblasti pravosuđa, poreza i odbrane i sigurnosti. Dodik kaže – proces koji je povelo Sarajevo je kraj BiH: “Obuhvat je zaista impresivan. Dakle – svi koji rade u institucijama, političke partije koje čine vlast, poslanici koji po Ustavu i po svim aktima demokratskog svijeta – apsolutno su slobodni da iznesu svoje mišljenje i da se slobodno ponašaju. Napadnuti su od tog ološa iz sudova i tužilaštava koji dolaze iz Sarajeva“.

Dodik je potvrdio i da su se pripadnici SIPA-e telefonom javili u njegovu stranku te da su zatražili da im se pripremi određena dokumentacija, kao i da će u narednom periodu preduzeti korake da se neutrališe rad Suda i Tužilaštvu BiH na području RS-a.

„Ja još nisam obaviješten da sam dobio ikakav poziv, ali, rekao sam, nije problem. Mi ćemo u januaru zabraniti djelovanje Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Republike Srpske. Nek oni slobodno dođu u stranku, ako dođu uljudno, fino i lijepo i ako se normalno, lijepo ponašaju“, poručio je Dodik.

Komentarišući izjave da bi trebalo otkazati posjetu mađarskog premijera Viktora Orbana, Dodik je postavio pitanje da li BiH predstavljaju samo oni koji su okupljeni oko sarajevskog kruga ili BiH predstavljaju institucije, te zaključio da tako nešto može odlučiti samo Predsjedništvo BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79