Dodik podigao krivične prijave protiv kreatora lažnih video snimaka na društvenim mrežama

Dodik podigao krivične prijave protiv kreatora lažnih video snimaka na društvenim mrežama


Iz Službe predsjednika Republike Srpske su reagovali nakon što je jučer objavljeno da su Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka podnijeli krivičnu prijavu zbog klevete koja je nedavno uvedene u krivično zakonodavstvo.

Oni tvrde kako Dodik nije podnio krivičnu prijavu za klevetu, ali dalje objašnjavaju da su jedan montirani videosnimak koji se pojavio na društvenoj mreži X proslijedili MUP-u RS iz kabineta predsjednika i zahtjevali da postupe u skladu sa svojim dužnostima.

U skladu s tim naglašavaju da Milorad Dodik nije podnio krivičnu prijavu zbog klevete, međutim mediji su u svojim tekstovima upravo detaljno i objasnili da je prijavu podnio MUP RS-a po nalogu ureda predsjednika da izvršavaju svoje dužnosti.

Otkrili su da je razlog prijave videosnimak navodnog gostovanja predsjednika RS-a na Radiju Republike Srpske. Ističu da se snimak pojavio na društvenoj mreži X, ali da je izmišljen i najvjerovatnije nastao upotrebom vještačke inteligencije.

Naglasili su da je sadržaj snimka navodnog gostovanja predsjednika Dodika apsolutno lažan, te da su MUP obavijestili kako bi bila spriječena njegova dalja reprodukcija i dijeljenje.

U saopćenju se naglašva da Služba predsjednika, kao ni sam predsjednik Dodik nisu kvalifikovali djelo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija