Ko će biti novi predsjednik SDA?

Ko će biti novi predsjednik SDA?


Izbor novog lidera Stranke demokratske akcije mora biti demokratski, transparentan i pod jednakim uvjetima, a više kandidata nudi novi put za SDA

Kongres Stranke demokratske akcije planiran je za 14. oktobar, a više od 1.300 delegata/kinja glasat će za novu strukturu stranke. Šemsudin Mehmedović jučer je i zvanično obavijestio Glavni odbor SDABiH i Izbornu komisiju SDA da je podnio prijavu kandidature za predsjednika ove stranke.

”Prijavu moje kandidature podržava 19 općinskih organizacija”, naveo je Mehmedović.
Jednaki uvjeti

Podršku je dobio od OO SDA: Tešanj, Vareš, Doboj-Jug, Teslić, Kotor-Varoš, Čelinac, Skender-Vakuf, Banja Luka, Prnjavor, Srbac-Bos. Kobaš, Vukosavlje, Bosanski Brod, Derventa, Modriča, Bos. Šamac, Foča, Rogatica, B. Novi i Gornji Vakuf piše Oslobođenje.

U dopisu je naveo da očekuje da “Izborna komisija SDA osigura integritet izbornog procesa, jednake uvjete za sve kandidate”.

Sadik Ahmetović, bivši ministar sigurnosti BiH i bivši visoki funkcioner SDA, kaže da je na Kongresu SDA važno razumijevanje da je riječ o izboru između Bakira Izetbegovića i SDA.

– Vjerujem da je većina članova SDA za izbor SDA i njen opstanak, ponovnu izgradnju moderne evropske narodne stranke koja će biti, kao nekad, sagovornik i Istoka i Zapada u cilju izgradnje i napretka Bosne i Hercegovine i garant opstanka Bošnjaka kao evropskog naroda, smatra Ahmetović.

Suprotan izbor je da biraju Bakira i trajno dovedu stranku u potpunu izolaciju sa kojom niko neće i ne želi sarađivati, kako unutar BiH, tako i na međunarodnom planu. Mudrost sadašnjeg predsjednika bi bila da se povuče i omogući demokratski izbor novog rukovodstva SDA, kaže Ahmetović.

U medijima su se posljednjih dana pojavile informacije o pritiscima na određene općinske organizacije stranke. Prema napisima je Edin Ramić, potpredsjednik SDA, “nepozvan upao na sjednicu Regionalnog odbora Bosanska Krajina – Banja Luka”. Navedeno je da se “obratio Odboru, iako su se birali i kandidati za potpredsjednike SDA, a Ramić je bio među predloženim”. U OO SDA Skender-Vakuf i Teslić stigao je zahtjev Izborne komisije SDA koji potpisuje Nezir Pivić i u kojem se traži dostavljanje zapisnika sa sjednice kojim bi se potvrdila validnost prijedloga. Isti dopisi, rečeno nam je, upućeni su svim odborima i organizacijama koje su podržale Mehmedovićevu kandidaturu.

Anvar Tihić, sin Sulejmana Tihića, nekadašnjeg predsjednika SDA, kaže da bi bila sramota da kandidat za predsjednika ove stranke bude samo jedna osoba. To, naglašava, nije demokratski.

– Dok je moj otac bio živ, na Petom kongresu Stranke demokratske akcije bila su tri kandidata, na Četvrtom dva, na Trećem također dva. Prošli Kongres SDA je zaista bio sramotan sa samo jednim kandidatom. Bilo je i javno glasanje, da se vidi ko zaista podržava aktivno rukovodstvo, odnosno predsjednika, pa su maltene svi glasali za. Za dobro Bosne i Hercegovine i SDA kao vodeće stranke Bošnjaka u BiH, važno je da bude više kandidata, kaže Tihić.

Tihić bi volio da se stranka vrati na prvobitne postavke. Da uči demokratiji sve ostale, uvažava drugačije mišljenje, a ne da bude mjera za politički odstrel onih koji drugačije razmišljaju.

– SDA je pod vodstvom mog oca bila miljenik i Zapada i Istoka, imala je dobre diplomatske odnose i sa američkom administracijom, i sa Turskom, ali i sa ostalima. Danas je ta situacija sasvim drugačija, kaže Tihić.

Upozorava da su “stranci iz SAD-a i naši prijatelji iz EU prepoznali da nema više demokratije u ovakvoj SDA”.

– Nadam se da će se vratiti to vrijeme, ja bih volio, kao sin Sulejmana Tihića, da ponovo budu u rukovodstvu stranke i rukovodstvu BiH, da otvaraju svuda vrata, da budemo partneri međunarodne zajednice, generatori pomirenja u BiH i da pokrećemo reforme, naglašava Tihić.

Iz medija je čuo za navode o određenim pritiscima na pojedine općinske odbore, ali sa njima nije upoznat. Njega lično niko nije zvao niti vršio pritisak na njega.

Ramiz Salkić, predsjednik OO SDA Bratunac, nada se da će, “kao što je i uvijek dosad bilo, Kongres proći u demokratskoj atmosferi, da će delegati izabrati najbolje ponuđene kandidate za sve pozicije”. Očekuje da će stranka nakon Kongresa biti jača i stabilnija. Kaže da na njega, kao predsjednika jednog od OO SDA, niko nije vršio pritisak. Govoreći o napisima da je Ramić došao nepozvan na sjednicu Regionalnog odbora SDA u Banjoj Luci, Salkić objašnjava da je po načinu funkcionisanja stranke svaki potpredsjednik bio zadužen za određeni kanton ili regiju. Podsjećamo, upravo su regionalni odbori iz Republike Srpske javno izrazili maksimalnu podršku aktuelnom predsjedniku Izetbegoviću, a onda im je on zahvaljivao na velikom angažmanu oko povratka.

– Vrlo moguće je da je gospodin Ramić zadužen za taj RO gdje je bio prisutan, a po stranačkim dokumentima, predsjednici RO kada sazivaju sjednice, dužni su i obavezni na te sjednice pozivati zadužene članove Predsjedništva, odnosno potpredsjednike, isto kao što su dužni i obavezni opštinski odbori na svoje sastanke pozivati zadužene članove RO za praćenje njihovog rada, kaže Salkić.

Objašnjava da SDA funkcioniše na način da, nakon svakog kongresa, bude donesena odluka o zaduženim članovima Predsjedništva za određene kantonalne i regionalne odbore. Regionalni i kantonalni odbori donose odluku o zaduženim članovima kantonalnih i regionalnih odbora da prate rad općinskih odbora. Komentarišući dopise Izborne komisije nekim odborima, kaže da postoji mogućnost da je neko od članova Izvršnog odbora tih organizacija prijavio da nije pozvan na sjednicu i da sjednica nije održana.

– To je standardna procedura ako vam se neko požali da sjednica nije održana, kaže Salkić.

Dodaje da je OO SDA Bratunac predložio Izetbegovića kao kandidata za predsjednika stranke.
Odraz politike

– Ja sam i na drugim organima zastupao taj stav OO, tako da ćemo ga zastupati i na Kongresu. Nemamo mi tu velike dileme i nije nam niko ni nudio da drugačije odlučujemo. Mi smo odlučili onako kako mislimo da treba. Aktuelni predsjednik je uradio određene korake kada su u pitanju ljudi koji žive u ovom entitetu i procjenjujemo da je to odraz jedne politike koja će se u kontinuitetu moći nastaviti, poručuje Salkić.

Za Izetbegovićev kontinuitet nije samo Salkić, kampanja se vodi i javno i polujavno da ostane na čelu stranke koja je uistinu osvojila najviše glasova na prošlim izborima u Federaciji, ali je upravo zahvaljujući vođstvu ostala skoro potpuno izvan vlasti. Izetbegović je, pak, ubjedljivo izgubio od Denisa Bećirovića u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, a analitičari su – poredeći brojke – ustvrdili da je znatan broj SDA-ovih članova svoje povjerenje u Predsjedništvu države dao nekom drugom.

Izetbegoviću se osim zatvaranja SDA zamjera i apsolutna podrška supruzi, za koju je u međuvremenu iz OO SDA Centar Sarajevo saopćeno da je “iako je na prošlom Kongresu SDA dobila daleko najveći broj glasova za člana Glavnog odbora, Sebija Izetbegović odlučila prepustiti kandidaturu nekome od novopredloženih kandidata iz Centra”. Kandidaturu je, navode, odbila i Enra Mehmedika-Suljić. Prema nezvaničnim informacijama, one zapravo i nisu bile kandidirane?!


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija