Dodik: Postoji tajni ili prećutni dogovor Bošnjaka i Amerike, Amerikanci rade ono što su obećali Aliji Izetbegoviću i Harisu Silajdžiću

Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, govorio je danas o obilježavanu neustavnog “Dana Republike Srpske”, kao i o aktuelnim političkim temama u našoj zemlji.

Ističe da je “srpski narod 9. januara 1992. krenuo u osvajanje slobode”.

– Dan Republike Srpske je važan datum jer smo tog 9. januara 1992. godine raskinuli sa iluzijama da će neko drugi da nam da slobodu, rekao je Dodik.

Nada se jačanju autonomije RS-a, kao i “vraćanju njenih prava”, a ako se to ne desi onda nade polaže u sljedeće generacije.

– Ukoliko se to ne desi, vjerujem da će generacije koje dolaze afirmisati naše pravo na samoopredjeljenje i da ćemo na taj način moći da odlučujemo o našoj političkoj budućnosti, kazao je on.

Govoreći o “apsurdnosti BiH”, lider SNSD-a citirao je jednog od najvećih bh. književnika, nobelovca Ivu Andrića.

– BiH je neuspješna, neostvarena i nedovršena zemlja koja nema nikakvu perspektivu. Nemamo razlog da svoje živote upotrebljavamo za takvu BiH. Ona se ne može objasniti drugačije osim Andrićevim rečima da kad uđeš u BiH, tu prestaje logika. Imate paraustavne odluke, a imate Ustav; imate pojedinca koji se predstavlja kao visoki predstavnik, a nije imenovan na tu funkciju; imate vlast stranaca, a nigdje ne piše da su oni vlast. Nema zemlje na svijetu u kojoj je sudija Ustavnog suda stranac, poručio je Dodik u izjavi za Radio Beograd.

Dodao je da BiH “egzistira na sili međunarodne zajednice”, te smatra da će se ta sila raspasti i onda će se “BiH razići na miran način”.

Bošnjacima je poručio da griješe po pitanju “povratka na izvorni Dejton”, kazavši kako će Republika Srpska “krenuti ka izlazu” ako se to ne dogodi.

Komentarišući posljednja dešavanja, pritisak Zapada i američke sankcije, Dodik vjeruje kako je postojao “tajni dogovor Bošnjaka i Amerike”.

– Mislim da je postojao tajni ili prećutni dogovor Bošnjaka i Amerike, da oni potpišu Dejtonski sporazum, a da će Amerikanci u godinama koje dođu napraviti unitarnu i centralizovanu zemlju. Oni to i rade. To međutim još nije blizu kraja. Zato Washington promoviše politiku vraćanja u BiH, da bi taj posao završili, istakao je on.

Dodik kaže da je trenutno u SAD-u na vlasti demokratska struktura koja je “karijere napravila na pričama i stereotipima o lošim Srbima i Srbima kao zločincima”.

– Oni sada rade isto što su radili i nekada, kada su Aliji Izetbegoviću i Harisu Silajdžiću obećali da će im izgraditi Bosnu kakvu žele, poručuje Dodik.

U zaključku svog intervjua, Dodik je rekao kako polaže nade u Dejtonski mirovni sporazum i međunarodno pravo.

– To nije nimalo lako i nisam naivan da vjerujem da će veliki i moćni poštovati zakone međunarodnog prava, ali svakako najprije na to računam. Drugo je volja naroda ovdje. Ovaj narod želi Republiku Srpsku. I treće, računam na prijatelje, na one kojima je stalo do međunarodnih sporazuma, reda u svijetu, dogovora, a ne nametanja. Povećava se broj onih koji su spremni da Republici Srpskoj daju podršku, zaključio je on.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79