Dodik primio Vučićevih 20.000 doza vakcina za Republiku Srpsku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas donaciju od 20.000 doza ruskih vakcina “Sputnik V” namjenjenih za imunizaciju stanovništva bh. entiteta Republika Srpska, a donaciju je preuzeo predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je donaciju preuzeo tokom posjete Institutu za virusologiju i serume “Torlak” u Beogradu. Ovom prilikom Vučić je podsjetio na planove Srbije da se na ovom institutu proizvode vakcine protiv koronavirusa, najvjerovatnije ruske i kineske.

Prve doze ruske vakcine sa Instituta “Torlak” izlaze između 5. i 10 juna, najavio je Vučić i dodao da vjeruje da će prije kraja godine moći i samostalno da proizvode vakcine. Podsjetio je da je sa ovog instituta jučer izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine ”Sputnik V”.

“Da li Sinofarmovu ili Sputnjikovu, vidjet ćemo, ali vjerujem do marta i jednu i drugu, da ljudima možemo da ponudimo paletu različitih vakcina. Ići će se na to da u početku možemo da proizvodimo 20 miliona, a zatim i 30 miliona, kako bismo mogli da obezbjedimo sve potrebe Srbije. Ali, ne samo Srbije, već i šireg regiona, jer ne možemo mi da budemo zdravi, ako su svi ostali oko nas bolesni – rekao je Vučić.

Dodik je tokom primopredaje vakcina izrazio zahvalnost Srbiji zbog pomoći Bosni i Hercegovini, naglasivši da je to učinila bez oklijevanja i to svima ravnomjerno RS-u, FBiH i Kantonu Sarajevo.

“Mi smo zbog ukupnih odnosa na nivou BiH pokazali potpuni neuspjeh u nabavci vakcina. Mi smo uspjeli da obezbjedimo nešto, do sada je u RS-u oko 50.000 ljudi vakcinisano. Želim da ukažem na činjenicu da je Srbija lider u nabavci vakcina i vjerujem da će proizvodnja vakcina ovdje bitno riješiti problem vakcina u regionu – kazao je Dodik.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79