Dodik reagovao na najave sankcija Evropskog parlamenta: Kažnjavanje je znak nemoći

Dodik reagovao na najave sankcija Evropskog parlamenta: Kažnjavanje je znak nemoći


Evropski parlament danas je glasao za rezoluciju u kojoj formalno traži da Evropska unija uvede sankcije predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku na što je on odmah reagirao.

Evropski parlament ponovio je poziv za usvajanje ciljanih sankcija protiv destabilizirajućih aktera u BiH, što se posebno odnosi na one koji ugožavaju državni suverenitet i teritorijalni integritet.
Dodik je komentirao prijedlog sankcija zbog postupaka u BiH uključujući i obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Predsjednik RS-a smatra da je politika sankcionisanja uvijek znak nemoći te da zbog njegove politike “niko nije stradao”.

“Nije doveden u pitanje teritorijalni integritet BiH, europarlamentarce da predlože jednu takvu mjeru. Biram da odlučujem slobodno i prema svojoj savjesti, da poštujem sve pravne akte Republike Srpske i BiH. Ako zbog toga treba da budem kažnjen neka budem, ali bar da se jasno kaže i zna da sam kažnjen jer sam mislio svojom glavom, poštovao Ustav i rukovodio se nacionalnim interesima”, kazao je Dodik.

Europarlamentarci danas su pozvali države članice EU da osiguraju podršku u Vijeću EU da sankcije Dodiku budu usvojene.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija