Dodik: Republika Srpska i korak ka mirnom razlazu u BiH – “Voz je otišao iz stanice”

BiH je dobila, kaže, karakteristiku, ispregovarane zemlje, a od Dejtonskog sporazuma su ostale samo krhotine.

Aranđelovdan je za Srbe kroz istoriju bio značajan. Od Prvog svjetskog rata, do danas – poručio je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

“Aranđelovdan nije samo krsna slava. Aranđelovdan je dan kada je Republika Srpska međunarodno priznata”, ističe Dodik.

Republika Srpska, danas, kaže, pokazuje svoju sposobnost da funkcioniše, uprkos pritiscima.

“Republika Srpska nije imala nijednu godinu, u ovih 28 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, da se posveti razvoju”, rekao je on.

Svjedoci potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kaže, nisu imali pravo da se miješaju u njega, a upravo su to, dodaje, oduvijek radili.

“Republika Srpska je potpisala sve anekse Dejtonskog sporazuma. Ima međunarodno priznat status. Oni koji su bili svjedoci potpisivanja, razgrađivali su ga i nastojali da završe svoj nezavršeni posao. Osnovna tendencija je bila unitarizacija BiH”, kategoričan je Dodik.

BiH je dobila, kaže, karakteristiku, ispregovarane zemlje.

“BiH se nalazi u kolonijalnom statusu. Cilj je da se Republika Srpska dovede do toga da postane prazna ljuštura. To se najviše vidi u pitanju imovine”, ističe on.

Sve to dovodi, kaže, do toga da je kolonijalna uprava u BiH, koju predvode ambasadori SAD i Britanije, kao i dio Evrope, izgubila svako povjerenje Republike Srpske.

“Naša politika je bila da zaustavimo brz prenos nadležnosti. Sljedeći korak je da se vrate naše nadležnosti. Kolonijalna uprava se služi lažima, ali laž ne može da bude politika. To ne može istrpi vrijeme. Arogancija s kojom nastupaju prema Srpskoj, bila je dovoljan osnov za procjenu odnosa s njima. Nijedan zvaničnik Srpske se neće sastati sa tim osoboljem”, ističe Dodik.

Na sceni je, kaže, kršenje Dejtonskog sporazuma.

“Naročito Aneks 4. Vodi se hibridni rat protiv Srpske na svakom planu, ali se mi tome suprostavljamo. Mi smo stabilna zajednica”, naglasio je on.

Na ovaj dan, prema riječima Dodika, Republika Srpska ne proslavlja Dejtonski sporazum, jer je on, kaže, propao.

“Ostale su samo krhotine”, kaže on i dodaje: “Danas slavimo dan našeg međunarodnog priznanja.”

“Republika Srpska nije spremna da isporuči svoju slobodu. Borićemo se za naš status”, kaže Dodik.

Dodik je poručio ni da Evropa nije ono što je nekada bila.

“Trebamo da vodimo računa o našem interesu. Ako je put ka Evropi – gubitak Republike Srpske, onda nećemo da idemo tim putem”, kaže Dodik.

Ne vjeruje u namjere Zapada.

“Sve što čine, čine podmuklo protiv Republike Srpske. Moramo da pokušamo da nađemo neke druge partnere, to činimo i to ćemo raditi”, poručuje Dodik.

Ne vjeruje u namjere Zapada.

“Sve što čine, čine podmuklo protiv Republike Srpske. Moramo da pokušamo da nađemo neke druge partnere, to činimo i to ćemo raditi”, poručuje Dodik.

Vrhunac svega je, kaže, pitanje visokog predstavnika.

“Zloupotreba na djelu. U Aneksu 10 piše da ga biraju strane potpisnice i da ga priznaje UN. Sve to je srušeno”, poručuje Dodik.

Bonska ovlaštenja su, kaže, ništavna.

“To je nešto što se masovno kršilo i podmetalo Republici Srpskoj. Republika Srpska je, i pored toga, preživjela, i ide dalje. Naše strpljenje je došlo do samog kraja. Uvjeren sam da će Srpska izaći iz ove borbe osnažena. Imamo, više nego ikad, prijatelja na međunarodnoj sceni”, kaže Dodik.

Ustavni sud, kaže, danas ne postoji.

“Republika Srpska predlaže da se donese Zakon o Ustavnog sudu. Pozvani smo 5. da dođemo u Brisel na razgovore. Naš prioritet je Ustavni sud i Izborni zakon”, ističe Dodik.

Nametanje visokog predstavnika, kaže, Republika Srpska shvata kao korak ka mirnom razlazu u BiH.

“Voz je otišao iz stanice. To će se desiti na miran način. Republika Srpska ne želi da doprinese svojoj smrti”, kaže Dodik.

Dodik je ponovio da će prije bankrotirati Njemačka nego Republika Srpska.

“Finansijski smo obezbijedili ovu i sljedeću godinu. Stabilni smo, jaki, iako trpimo pritiske. Najmanje smo zaduženi. To se lako može vidjeti. Naš domaći proizvod je dostigao 15 milijardi maraka”, ističe on.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79