Dodik s Čovićem želi “integrisati sva kršenja Dejtona”: Dvije trećine BiH smatra da OHR treba otići

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će pokušati zajedno sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem integrisati sva kršenja Dejtonskog sporazuma prema srpskom i hrvatskom narodu u BiH i to uputiti međunarodnoj javnosti.

– Treba ukazati na to da je proteklih 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma vrijeme masovnog kršenja međunarodnog prava i naših nacionalnih prava – rekao je Dodik za “Alo”.U tom kontekstu, kaže Dodik, treba reći “kako je moguće da na Kosovu pokušava bezočno da se razori teritorijalni integritet Srbije, a u BiH pokušava da se napravi unitarna država”.

– Šiptarima se daje pravo da prave državu, a nama ne daju pravo ni da očuvamo naš status koji smo dobili Dejtonskim sporazumom. Naš je interes da Dejtonski sporazum očuvamo u njegovom izvornom obliku – rekao je Dodik.On je istakao da dvije trećine BiH smatra da visoki predstavnik treba da ode i da, samo zato što Bošnjaci smatraju da OHR treba da ostane, “oni skrnave stav potpisnika Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma”.- Koliko sam razumio i Hrvatska je nezadovoljna ponašanjem visokih predstavnika, barem su to iskazivali kroz određene stavove. Isto tako Srbija, Republika Srpska i polovina Federacije BiH oličene u Hrvatima smatraju da visoki predstavnik treba da ode – rekao je Dodik.

On kaže da se međunarodno pravo krši i u BiH i na Kosovu.- Rano priznanje nezavisnosti Kosova je isto ono koje je Amerika učinila kad je priznala BiH, nakon čega je počeo rat – rekao je Dodik i dodao da je Amerika svojstvena po ignorisanju realne situacije.On je istakao da taj koncept, koji je Amerika gurala krajem prošlog i početkom ovog vijeka, konačno mora da prestane.- Sada smo u prilici da im kažemo, pa čekajte vi se ponašate prema našem narodu na neadekvatan način, vi želite da slomite naš status. Mi računamo da bi to neko mogao u Americi da čuje i razumije – rekao je Dodik.Govoreći o predstojećim predsjedničkim izborima u SAD, Dodik je rekao da bi Srbi u Americi trebalo da podrže reizbor aktuelnog predsjednika Donalda Trampa (Trump), koji je promoter politike nemiješanja u unutrašnje stvari drugih država.On ističe da ta Trampova politika, koja nije mogla da se iskaže do kraja, treba da rukovodi Srbe i ovom prilikom na predsjedničkim izborima i treba da ga podrže.- Ako se ne miješaju u unutrašnje stvari drugih zemalja, onda mi ovdje možemo slobodno da odlučujemo o statusu i svom načinu života – rekao je Dodik – prenosi Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79