Dodik traži da visoki predstavnik u BiH podnosi izvještaje Srbiji

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da visoki predstavnik ima obavezu da dostavi izvještaj o svom radu Srbiji, “kao potpisnici Dejtonskog sporazuma, jer bi u slučaju da to odbije, prekršio ovaj sporazum i međunarodno pravo”.

“U skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, visoki predstavnik je dužan da podnese izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, SAD-u, Rusiji, Evropskoj uniji, stranama u sporazumu i svim drugim zainteresovanim zemljama. Mi smo tražili od Valentina Inzcka da podnese izvještaj i on je rekao da neće, čime krši Aneks 10”, rekao je Dodik večeras u emisiji Telering RTRS-a.

On je istakao da visoki predstavnik odbija da dostavi izvještaj Republici Srpskoj jer je izvjesno da bi “RS to odbacila, čime bi se potvrdilo da je kršio međunarodno pravo”.

Dodik je rekao i da Vijeće za provedbu mira (PIC) “pokušajem imenovanja Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika uporno pokušava da prigrabi ono što mu ne pripada, jer nigdje u Dejtonu ne piše da ima pravo na to”. Dodaje da visoki predstavnik “mora biti imenovan u skladu sa rezolucijom Vijeća sigurnosti, odnosno, kako se kaže u Aneksu 10, relevantnom rezolucijom Vijeća sigurnosti mora biti potvrđen”.

“Mi realno ne možemo da spriječimo dolazak visokog predstavnika pod uslovom da on bude legitimno izabran, odnosno onako kako je to predviđeno, samo relevatnom Rezolucijom VS UN-a, jer svaka druga procedura dovodi nelegalnog i nelegitimnog čovjeka sa kojim mi nemamo ni razloga ni potrebe da sarađujemo. Ono na šta mi upozoravamo je da se nama pokušava to nametnuti bez izbora”, istakao je Dodik.

Govoreći o današnjem sastanaku zvaničnika Republike Srpske i predstavnika parlamentarnih stranaka iz RS sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Dodik je rekao da je to jedan od sastanaka koji se dešavaju u kontinuitetu, a za koji je direktan povod bilo imenovanje viskog predstavnika.

Dodik je rekao da je tema tih razgovora stanje u Republici Srpskoj, da je njihovo održavanje legitimno i legalno i da “niko ne treba da brine jer se u Beogradu ne dogovaraju nikakve zavjere”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79