Dodik: U FBiH nisu htjeli rusku vakcinu, a Pfizer ih je prevario

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Laktašima da se već sada može smatrati da je Srpska dovoljno učinila da nabavi vakcine protiv virusa korona za imunizaciju koja je u toku u Srpskoj, dok u FBiH nisu mogli nikakve vakcine da nabave i ništa nisu uradili.

Dodik je istakao da je opšta histerija u Sarajevu zašto nisu nabavljene vakcine i da optužuju zajednički nivo vlasti da je odgovoran za to, ali da nikakve odgovornosti Srpske tu nema.

“Njima je sada ponižavajuće što mnogi Bošnjaci idu u Srbiju i tamo se vakcinišu i sada pokušavaju da krive zajednički nivo koji nema ništa s tim. Već sada se može smatrati da je Srpska dovoljno učinila i nabavila dovoljno vakcina”, rekao je Dodik novinarima.

Prema njegovim riječima, poslije završetka vakcinisanja u zdravstvenom sektoru u Srpskoj, sada se vakcinišu građani stariji od 65 bez zastoja, a ove sedmice treba da još dođe 30-40 hiljada vakcina iz Rusije i 80.000 iz Kine, a ima i program COVAX.

“Mi smo zahvalni Srbiji zato što prima naše građane. Ne smatramo da je to tako bolno kao što ovi u Sarajevu to predstavljaju. Stvarno su nesposobni. Stvarno ne znaju ništa. Nisu mogli nikakve vakcine da nabave. Nisu htjeli rusku vakcinu iz ideoloških razloga, a Pfizer ih je prevario jer velike zemlje Evrope prikupljaju sebi vakcine”, rekao je Dodik.

On je naveo da su nadležni u Srpskoj upoznati koliko je težak proces nabavke vakcine jer su na tome radili, a u FBiH ništa nisu radili.

Dodik je istakao da su u FBiH, kada su odlučili da idu u nabavku vakcina prema Rusiji, izabrali neku kompaniju koja je njima obećala da će im riješiti 500.000 vakcina za 24 časa, ali, naveo je on, da to može tako i Srpska bi tako potpisala.

Srpska je sa Rusijom potpisali ugovor od 1.100.000 vakcina i izvlači i dobija vakcine polako, a već je izvučeno blizu 100.000, podsjetio je Dodik.

“Kad su vidjeli da to ne može tako, sad u Sarajevu krive Milorada Dodika što oni nisu dobili ugovor. Zamislite kakva je to podvala? Oni su bolesni tamo. Njima ne trebaju vakcine protiv korone nego neke druge vakcine da poboljšaju mentalni kapacitet i da počnu razmišati onako kako je dobro za sve, a ne da samo sebe pravdaju u tom pogledu”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da i stalni napadi “špekulanta Senada Hadžifejzovića” predstavljaju njihovu političku borbu.

“Mi u tome nismo. Mi smo zahvalni Srbiji i mi smo sebe osposobili da možemo da imamo već značajan dio stanovništva vakcinisan. I danas se vakciniše u Srpskoj. I danas se obezbjeđuju vakcine i ima ih dovoljno za strukture koje smo predvidjeli da vakcinišemo u Srpskoj, a oni nemaju u FBiH ništa”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovo što su u FBiH dobili iz Srbije i Turske – oni moraju da dijele između hrvatske i bošnjačke zajednice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79