Dodik u novom izdanju: Nikada nije planirana secesija, nemamo vojsku, niti možemo da planiramo to

Dodik u novom izdanju: Nikada nije planirana secesija, nemamo vojsku, niti možemo da planiramo to


U nedavnom podkastu agencije Srna, predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je kako nikada nije zagovarao ideju o secesiji, što zvuči gotovo kao povratak klincu koji tvrdi da se nije igrao sa šibicama nakon što su roditelji mirisali dim.

Prema njegovim riječima, sve priče o secesiji su zapravo medijski i politički spin potaknut domaćim i zapadnim medijima.

“Zapadni mediji, podstaknuti pojedinim domaćim, prave priču o secesiji sa jednim ciljem – da dovedu u pitanje funkcionisanje društva i izazovu međunarodni intervencionizam,” rekao je Dodik, slikajući sebe kao žrtvu neopravdanih optužbi, slično liku iz filma koji tvrdi da nikada nije vidio pištolj dok mu ne izroni iz džepa.

Dodik insistira na tome da Republika Srpska pokazuje izuzetnu sposobnost da opstane čak i u najtežim okolnostima, u vremenu stalnih izazova, pritisaka i sankcija. “Njihov najveći problem je to što Republika Srpska pokazuje sposobnost da egzistira i u teškim okolnostima,” dodao je, sugerišući da je RS neka vrsta superjunaka u svijetu političkih entiteta.

On dalje objašnjava da ga optužuju za secesionistu svaki put kada se usprotivi politici blokada i unitarizacije BiH. “Secesija u pravno-političkoj terminologiji znači nasilno odvajanje jednog dijela društva od drugog. Kada sam ja kome prijetio nasiljem!? Nikada se nisam zalagao za secesiju, jer je riječ o nasilnom odvajanju teritorije,” branio se Dodik, kao da pokušava prepričati sadržaj nekog davno gledanog filma.

On dalje navodi da je situacija apsurdna i da se neko ko brani ustavni poredak BiH i Dejtonski mirovni sporazum proglašava secesionistom. “Mi nikada nismo imali plan o secesiji, ali jesmo razmišljali o tome da će se nakon svih neuspjeha ovdje doći do svijesti o tome da je ovakva BiH nemoguća,” rekao je, dajući do znanja kako su njegovi komentari o ‘mirnom razlazu’ bili više filozofske prirode nego praktične.

Dodik završava izjavom da se optužbe za secesiju koriste samo da bi se pridobila međunarodna javnost protiv Republike Srpske. “Ja niti imam obavještajnu tajnu službu, niti imam vojsku, niti mogu da planiram to. Ja se samo bavim politikom i moje su odluke sve političke,” završio je Dodik, stavljajući tačku na i u priči u kojoj se odjednom pojavljuje kao glavni zagovornik političkog mira, čineći prethodne izjave o secesiji kao da su iz neke sasvim druge priče.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija