Dodik vrijeđao Bećirovića i Komšića jer su otišli kod Zelenskog u Ukrajinu

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, izrazio je svoje neslaganje i zabrinutost povodom nedavne posjete članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića i Denisa Bećirovića, Ukrajini i sastanku sa predsjednikom Ukrajine, Volodimirom Zelenskim. Reakcija Predsjednika Dodika potaknula je pažnju javnosti, posebno zbog upotrebe određenih termina i iznošenja stavova.

Posebna zabrinutost izražena je povodom ponovnog korištenja termina ‘muslimani’ za označavanje Bošnjaka, što je praksa koju Predsjednik Dodik koristi već neko vrijeme.

Predsjednik Dodik je izjavio da su članovi Predsjedništva, Bećirović i Komšić, “prenijeli ukrajinskom predsjedniku podršku većine muslimana u BiH, jer su obojica u Predsjedništvo BiH došli glasovima muslimana”. Međutim, Dodik tvrdi da ovi političari nemaju legitimitet da govore u ime većinske volje dva naroda, a kamoli cijele zemlje.

Dodik je istakao da je šteta što Bećirović u svom računanju nije bio do kraja tačan i precizan pa da kaže da on govori samo u ime 23 odsto BiH.

“Možda to stanovništvo koje su oni predstavljali nije pružilo podršku da se dodijeli orden predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu. No, suština je da je stanovništvo entiteta Rs koji mu je orden dodijelilo bilo gotovo jednoglasno u podršci takvoj odluci”, nastavio je Dodik s neistinama.

Dodik je također prokomentarisao izjavu Bećirovića da je podržao herojski narod Ukrajine. On je osporio ovu podršku, ističući da Bećirović nije precizno predstavio stavove stanovništva Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79