Dodik vrijeđao Bećirovića i Komšića jer su otišli kod Zelenskog u Ukrajinu

Dodik vrijeđao Bećirovića i Komšića jer su otišli kod Zelenskog u Ukrajinu


Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, izrazio je svoje neslaganje i zabrinutost povodom nedavne posjete članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića i Denisa Bećirovića, Ukrajini i sastanku sa predsjednikom Ukrajine, Volodimirom Zelenskim. Reakcija Predsjednika Dodika potaknula je pažnju javnosti, posebno zbog upotrebe određenih termina i iznošenja stavova.

Posebna zabrinutost izražena je povodom ponovnog korištenja termina ‘muslimani’ za označavanje Bošnjaka, što je praksa koju Predsjednik Dodik koristi već neko vrijeme.

Predsjednik Dodik je izjavio da su članovi Predsjedništva, Bećirović i Komšić, “prenijeli ukrajinskom predsjedniku podršku većine muslimana u BiH, jer su obojica u Predsjedništvo BiH došli glasovima muslimana”. Međutim, Dodik tvrdi da ovi političari nemaju legitimitet da govore u ime većinske volje dva naroda, a kamoli cijele zemlje.

Dodik je istakao da je šteta što Bećirović u svom računanju nije bio do kraja tačan i precizan pa da kaže da on govori samo u ime 23 odsto BiH.

“Možda to stanovništvo koje su oni predstavljali nije pružilo podršku da se dodijeli orden predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu. No, suština je da je stanovništvo entiteta Rs koji mu je orden dodijelilo bilo gotovo jednoglasno u podršci takvoj odluci”, nastavio je Dodik s neistinama.

Dodik je također prokomentarisao izjavu Bećirovića da je podržao herojski narod Ukrajine. On je osporio ovu podršku, ističući da Bećirović nije precizno predstavio stavove stanovništva Bosne i Hercegovine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija